Soud vrátil případ bývalého náměstka civilní rozvědky Blahuta k došetření policii

Městský soud v Praze vrátil kriminalistům k došetření případ bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Zdeňka Blahuta. ČT informaci zjistila z justiční databáze. Žalobce na muže podal v květnu obžalobu z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby kvůli hospodaření civilní rozvědky. Kvůli škodě 200 milionů korun mu za to v případě odsouzení hrozí až dvanáct let vězení. Je to vůbec poprvé, kdy takto vysoce postaveného důstojníka českých zpravodajských služeb stíhá policie. Podle soudu ale musí kriminalisté vyšetřování doplnit.

„Vráceno k došetření,“ píše se ve zkráceném rozhodnutí zveřejněném bez bližších podrobností v justiční databázi.

Městský soud v Praze, který usnesení vydal, se zatím nebude vyjadřovat. „Ve věci bylo rozhodováno v neveřejném zasedání. Podrobnosti ohledně obsahu je možné sdělit až poté, co bude rozhodnutí doručeno procesním stranám,“ uvedl mluvčí soud Adam Wenig.

Podle obžaloby, kterou nyní soud vrátil žalobcům a policii k došetření, měl bývalý zástupce ředitele ÚZSI Zdeněk Blahuta údajně fiktivně nakoupit sledovací zařízení, čímž mohla tajná služba přijít o 200 milionů korun.

Obvinění se podle dřívějších informací týdeníku Respekt týká nákupu šesti speciálních odposlouchávacích přístrojů Agáta. Podle Respektu nákup provázela řada podezřelých okolností, nepodařilo se prý například prokázat, že je rozvědka či ministerstvo měly vůbec fyzicky k dispozici nebo že je úřad někam poslal.

Blahutovi hrozí dvanáctiletý trest

Kvůli tomu kriminalisté muže předloni obvinili z podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Letos v květnu pak na něj státní zástupce podal obžalobu k Městskému soudu v Praze. V případě odsouzení mu za to kvůli vysoké škodě hrozí až dvanáctiletý trest vězení.

Blahut s obviněním nesouhlasí, jeho stížnost ale Nejvyšší státní zastupitelství loni v březnu zamítlo. Nyní na pokyn soudu případ znovu došetří policisté. Blahut byl náměstkem ÚZSI od září 2014, na funkci rezignoval v lednu 2018.