Na hromadné akce by od září mohlo zřejmě přijít více lidí

Na hromadné akce by od září mohlo zřejmě přijít více lidí (zdroj: ČT24)

Od září bude smět být víc lidí na hromadných akcích – pokud epidemická situace zůstane klidná. Bez respirátorů a testů se akce budou konat ale až od chvíle, kdy v Česku bude mít kompletní očkování nejméně sedmdesát procent lidí. S takovým postupem rozvolňování počítá hlavní hygienička. Část opozice to kritizuje. Hlavně kvůli tomu, že zájem o vakcíny klesá, a není tak jasné, kdy a jestli vůbec tuzemsko požadované proočkovanosti dosáhne.

Na stadion na pražské Letné se vejde bezmála 19 tisíc diváků – a právě tolik jich na stadion pořadatelé mohou vpustit. Epidemická opatření to dovolují od začátku srpna. Přesto zde plné ochozy zatím nebývají. „Co se týká mezinárodních pohárových zápasů, tak jsme se dostali k dvanácti tisícům fanoušků, co se týká ligových utkání, pohybujeme se od pěti do osmi tisíc,“ přiblížil ředitel komunikace AC Sparta Praha Ondřej Kasík.

Pokud totiž počet diváků přesáhne hranici tří tisíc, mohou do hlediště už jen plně naočkovaní nebo lidi, kteří před méně než půl rokem covidem onemocněli. 

Povolená kapacita osob
Zdroj: ČT24

Tahle čísla by se ale mohla změnit. Hlavní hygienička s dalším rozvolněním počítá na začátku září, pokud denní nárůsty i množství nakažených v nemocnicích zůstanou nízké. Týkat by se podle ní mohlo počtu návštěvníků na jednotlivých hromadných akcích pořádaných v rámci sportovních kulturních událostí. „Případně i takové akce, jako je hasičský bál, poutě nebo jarmarky,“ uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Negativní test jako vstupenka na většinu volnočasových aktivit pro lidi bez vakcíny nebo bez potvrzení o prodělané infekci by měl dál zůstat. Stejně jako respirátory ve vnitřních prostorách. Hlavní hygienička chce, aby tahle opatření platila tak dlouho, dokud v Česku nebude kompletně naočkováno alespoň sedmdesát procent lidí. Podle části opozice téhle hranice do podzimu tuzemsko nedosáhne.

„Jsme na nějakém 24. místě v Evropě, to není úplně dobré. A co mě znepokojuje, je to, že klesá zájem o očkování mezi veřejností, to znamená, že vláda nezvládla svoji přesvědčovací roli,“ říká předseda ODS Petr Fiala. S rozvolňováním by nečekal předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala. „Protože když se podíváte, už většina populace je proočkována, další část populace už prošla covidem, to znamená, že má protilátky,“ konstatuje.

„My bychom rozhodně počkali na celé září. V září bychom si ještě přáli mít testy zdarma pro všechny. Rozhodně nikoho nediskriminovat. A prostě vidět, protože s podzimem to bylo loni výrazně horší,“ říká poslankyně a členka sněmovního zdravotnického výboru Olga Richterová (Piráti).

To, že si testy lidé budou platit, oznámil ministr zdravotnictví v polovině července, premiér teď ale připouští, že by se tohle rozhodnutí ještě mohlo změnit. „Tahle věc je zatím předběžná. Jsou to představy ministerstva zdravotnictví a uvidíme, jestli podle vývoje situace se to nějakým způsobem nezmění,“ uvedl premiér a předseda ANO Andrej Babiš. Aby odběry dál hradily zdravotní pojišťovny, požaduje i většina opozice.