Úřady začaly vydávat občanské průkazy s biometrickými údaji. Mají ztížit zneužití dokladu

Studio 6: Nové občanské průkazy s biometrickými údaji (zdroj: ČT24)

S pondělkem začínají české úřady vydávat nový typ občanských průkazů. Vybavený je zabezpečeným čipem s biometrickými údaji. Změnou, která vychází z evropského nařízení, se ztíží možnost doklady padělat a zneužívat. Na dokladech bude naopak chybět akademický titul.

Čip na dokladech bude obsahovat zobrazení obličeje držitele a dva otisky prstů. V případě, že by údaje nebyly u nově vydaných průkazů zavedeny, nebylo by na ně na základě evropského nařízení možné cestovat do zahraničí.

„Nařizuje, aby se v občankách objevily bezpečnostní prvky, aby bylo možné cestovat a zároveň byla zajištěna bezpečnost. Kdyby se objevil někdo s průkazem, který našel nebo ukradl, tak aby bylo jasné, že tomu člověku nepatří,“ vysvětlil mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Dodal, že u dokladů pro děti mladších 15 let nebudou otisky prstů.

Výjimku mají také lidé, u nichž je trvalá nemožnost sejmutí otisku. Tato informace je uvedena v čipu. „Nesejmutí otisků je možné také při dočasných omezeních, například po popálení prstů nebo po úrazu. Tam se potom krátí doba platnosti občanského průkazu,“ uvedl vedoucí oddělení občanských průkazů a cestovních dokladů ministerstva vnitra Jan Stiebitz. Standardně je nový doklad platný 10 let.

Jak se změní občanské průkazy
Zdroj: ČT24/Ministerstvo vnitra ČR

Biometrické údaje budou úřady evidovat nejdéle 90 dnů od výroby dokladu kvůli případné reklamaci, poté je smažou. Vytváření jakýchkoliv databází s těmito údaji není povolené. „Jsou zabezpečeny na nejvyšší možné úrovni,“ ujistil Stiebitz. Zneužití nebo únik informací podle něj nehrozí.

Na nových průkazech bude naopak chybět akademických titul. „Je to z toho důvodu, že akademických titulů je už přibližně 300. Především ze zahraničních škol, které občas dávají tituly takové, že není zřejmé, zda jsou souměrné s tím, co se vyučuje v České republice,“ sdělil Krátoška.

Staré průkazy platí nadále

Dosud platnými občanskými průkazy se bude možné prokazovat do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031. Lidé s nimi také ještě mohou cestovat po Evropské unii. „Existují ještě také průkazy – knížky. Ty mají lidé, kteří se narodili před rokem 1936. Ti mají pětiletou lhůtu na to, aby je vyměnili za nové,“ upozornil Krátoška.

Z důvodu přípravy změny nebylo od čtvrtka do neděle možné žádat o vydání občanského průkazu a cestovního pasu. I kvůli tomu se nyní očekává zvýšený zájem. Podle ředitele Státní tiskárny cenin Tomáše Hebelky v neděli probíhal test na ostrý provoz.

Stiebitz sdělil, že dochází pouze k menším výpadkům systému, které jsou ale ihned odstraňovány. Jednalo se zejména o potíže se spuštěním systému na počítačích v některých pracovištích, přiblížil Adam Rözler z ministerstva vnitra. Problémy se podle něj týkaly například Prahy 5 či Prahy 15.

První žadatelé o nový typ dokladu přicházeli už v ranních hodinách například na Úřad městské části Prahy 2. Na nový způsob vydávání tam jsou podle vedoucího oddělení osobních dokladů Martina Librušky připraveni. Nový systém se spustil v osm hodin ráno. „Musím říct, že zatím funguje naprosto bez problémů,“ řekl.