Soud odmítl dvě dovolání v kauze IZIP, za podvod si mají muži odsedět šest let

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého ředitele společnosti IZIP Jiřího Paška a jednatele firmy FINIM Ilji Čurdy. Oba si vyslechli šestileté tresty vězení za podvod. Soud rozhodoval bez veřejného jednání. Výsledek řízení potvrdil Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance. Plné odůvodnění zatím Nejvyšší soud nezveřejnil.

Pašek i Čurda také musí každý zaplatit státu dvoumilionový peněžitý trest a společně mají nahradit podvedeným IZIP škodu 140 milionů korun. Pět let nesmí působit ve statutárních orgánech obchodních společností.

Kauza se týká spolupráce IZIP se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Pašek i Čurda vinu popírali. Firma IZIP, která se nyní jmenuje Společnost pro eHealth databáze, dříve provozovala pro VZP elektronické zdravotní knížky a portál pro komunikaci s lékaři či zaměstnavateli.

Pašek s Čurdou se podle verdiktu rozhodli na této spolupráci obohatit na úkor IZIP. V roce 2008 proto nechali uzavřít zprostředkovatelské smlouvy, podle nichž měla Čurdova FINIM dopomoci IZIP k rozšíření kontraktů s pojišťovnou mimo jiné ohledně projektu osobního účtu pojištěnce.

Smlouvy však byly podle justice účelové a FINIM žádnou zprostředkovatelskou činnost neprováděla. Čurda přesto jménem své firmy vystavoval společnosti IZIP faktury, které Pašek nechal proplácet. Pašek se pak nechal ve FINIM zaměstnat a Čurda mu část získaných peněz, konkrétně 8,4 milionu, vyplatil jako mzdu.

Obžaloba kvalifikovala jednání mužů jako zpronevěru, pražský městský soud ale loni dospěl k závěru, že šlo o podvod, což potvrdil i odvolací senát vrchního soudu.