Důchody, stavební zákon nebo třeba daň z digitálních služeb. Tato témata proberou poslanci na poslední schůzi před prázdninami

Sněmovna se sejde naposled před poslaneckými prázdninami (zdroj: ČT24)

Tento týden se sněmovna sejde naposled před poslaneckými prázdninami. Vrátí se třeba ke zvyšování důchodů. Na programu je i stavební zákon vrácený Senátem. Jestli se najde dostatek poslanců k jeho finálnímu schválení ale zatím jasné není.

Hned šest zákonů vrácených Senátem by měli poslanci projednat v úterý. Jestli se opravdu na všechny dostane, není jasné. Naopak zřejmé je, že ve středu ve finálním čtení rozhodne sněmovna o novele proti nekalým prodejcům energií.

„Všichni ti, co zprostředkovávají prodej energie budou muset být registrováni pod ERÚ. Jinými slovy, je to vlastně jakási nová živnost, jakmile uvidíme nějakou nekalost, tak končí,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Chybí tam možnost starostek a starostů vydat nařízení obce, po schválení rady obce, aby byl podomní prodej energie na teritoriu jejich obce zakázaný,“ podotkl však předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

V závěrečném schvalování by se mohlo dostat i na daň z digitálních služeb, která má dopadnout na velké internetové firmy. Vláda původně schválila sazbu ve výši sedmi procent, později ale přišel kompromis, který podpořil i rozpočtový výbor a má tedy šanci sněmovnou projít.

„Chceme zdanit reklamu, různá rozhraní, prodeje dat, aby z toho zaplatily firmy daň pět procent s tím, že pokud by se přijalo celosvětové nebo evropské řešení, tak to zrušíme,“ přiblížila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Pro některé je to ale stále příliš. Mají obavy z odvetných opatření pro české exportéry, tedy možného uvalení cel. „Velmi varuji před těmi pěti procenty. To, co bychom mohli získat do státního rozpočtu, by bylo draze vykoupeno tím, že by naši exportéři složitěji exportovali zboží na trh USA,“ zdůvodňuje místopředseda poslaneckého klubu Jan Skopeček (ODS).

Pravicová opozice je kritická i k zavedení pěti týdnů dovolené. Změna, kterou navrhují komunisté, by podle ní mohla poškodit zejména menší firmy už tak postižené následky pandemie. KSČM chce proto posunout účinnost až na rok 2023.

Poslanci počítají s tím, že nestihnou projednat všechna třetí čtení

Poslance navíc příští týden čeká mimořádná schůze. Iniciátoři chtějí probrat mimo jiné aktuální stav covidu a návrh na zřízení vyšetřovací komise k řešení epidemie.

A tak je už teď jasné, že i po červencovém jednání zůstanou neprojednané desítky bodů. Poslanci počítají s tím, že nestihnou do konce mandátu projednat ani všechna třetí čtení.

„Máme tam několik návrhů od různých autorů, kde se má projednávat v prvním čtení v takzvaném zkráceném režimu. Tak tam se může stát, když by byla shoda, že bychom ještě projednali,“ říká předseda sněmovny a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček.

„Je pravda, že to, co se neprojedná teď ve druhém čtení, není možné projednat v podstatě na této schůzi,“ dodal předseda strany KSČM a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip.

Poslední řádná schůze v tomto složení čeká poslance zhruba v polovině září. Na program jednání se zřejmě ale dostanou už jen zákony vrácené nebo zamítnuté Senátem.

  • Jde třeba o navýšení přídavků na děti nebo o pravidla pro předjíždění cyklistů. Sněmovna schválila minimální vzdálenost auta od kola jeden a půl metru. Horní komora souhlasila, navrhla ale mírnější tresty. 
  • Na program by se mohla dostat i novela o pedagogických pracovnících, kterou senátoři vrátili poslancům už v březnu.  
  • Pokračovat by taky mohla diskuse o úhradách vakcín - a to těch,které Česku darovaly jiné státy. 
  • A ve druhém čtení by se poslanci měli vrátit třeba i k zákonu, který od příštího roku navyšuje důchody o dalších 300 korun nad rámec zákonné valorizace.