Reportéři ČT: Následky tornáda pomáhají likvidovat dobrovolníci z celé země, další posílají finanční pomoc

Reportéři ČT – Úder z nebe na jižní Moravě (zdroj: ČT)

Nejsilnější tornádo, jaké dosud bylo v Česku zaznamenáno, má na svědomí šest lidských životů, desítky zraněných a miliardové škody. Za pouhých pět minut zlikvidoval vzdušný vír pět obcí na Břeclavsku a Hodonínsku. Tragédie vyvolala velkou vlnu solidarity. Na místě zasahují dobrovolníci z celé země a lidé posílají finanční pomoc. Situaci se věnovala v pořadu Reportéři ČT Markéta Kutilová.

„Tornáda v naší oblasti nejsou žádným novým fenoménem, měli jsme je tady odjakživa, “ připomněl meteorolog Českého hydrometeorologickoho ústavu Martin Setvák. Vůbec nejsilnější, které je zaznamenáno na českém území, se podle něho odehrálo už v roce 1119 na tehdy královském sídle Vyšehradě. „Kronikář Kosmas popsal ten jev v podobě satana, který bral všechno, co mu přišlo do cesty,“ doplnil.

To poslední, které se ve čtvrtek prohnalo Moravou, sice trvalo sotva pět minut, ale zůstala po něm obrovská spoušť. „Vymlácené plechy, všechno, okna, všechno v háji. To je úplně hrozné. Plakal jsem. Hlavně když teď vidíte, jak se to spraví, a když ty věci jsou čím dál dražší a není na spravení,“ popsal jeden z obyvatel tornádem postižené Moravské Nové Vsi.

V celém Česku se ale okamžitě spustily sbírky na pomoc postiženým. Místní lidé také na nic nečekali a od ranních hodin se pustili do práce. Na místo přijela i armáda a s odklízením trosek pomáhají dobrovolníci, kteří přijíždějí z celé republiky.