Soud potvrdil tresty vězení bývalým manažerům společnosti Key Investments

Bývalí členové představenstva investiční společnosti Key Investments (KI) Daniel Brzkovský a Klára Fenstererová půjdou na pět a čtyři roky do vězení. Tresty jim v pondělí potvrdil odvolací soud. Někdejší manažer firmy v letech 2004 až 2011 podle soudu vědomě nakupoval vysoce rizikové cenné papíry, které nebyly veřejně obchodovatelné a po krachu firmy KI byly bezcenné. Žena na společnost nedostatečně dohlížela. Dvojice způsobila klientům škodu v řádu stamilionů korun.

Odvolací pražský vrchní soud se případem zabýval již podruhé. „Již z prvního rozhodnutí jasně vyplynulo, že o vině obžalovaných Brzkovského a Fenstererové neměl odvolací soud žádnou pochybnost,“ řekl v odůvodnění verdiktu předseda senátu Luboš Vlasák. Soud tehdy případ vrátil k novému projednání zejména proto, že podle něj prvoinstanční senát správně nezjistil výši způsobené škody.

Podle Vlasáka je nepochybné, že Brzkovský jednal úmyslně. Podle něj toxické cenné papíry totiž nechal bývalý manažer na účtech klientů několik let. Podle soudce si také nešlo nevšimnout personálního propojení firem, jejichž akcie a dluhopisy končily v portfoliích klientů, a Key Investments. Řada lidí působila v orgánech vícero společností.

Odvolací senát uznal bývalé členy představenstva KI vinnými z porušení povinnosti při správě cizího majetku a z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Oba vinu odmítají. Brzkovský v pondělí řekl, že pouze udělal špatná obchodní rozhodnutí. „Těch pochybení tam byla celá řada, ale žádná z nich nedosáhla úrovně trestného činu,“ prohlásil. Dodal, že činy rozhodně nespáchal úmyslně. S rozsudkem nesouhlasí, případné dovolání projedná se svým právníkem.

Čtyřleté vězení pro Fenstererovou pak Brzkovský označil vzhledem k tomu, že má dvě děti, za likvidační. Žena podle něj sehrála v případu podobnou úlohu jako manažerka Alena Šťastná, kterou prvoinstanční soud zprostil obžaloby. Státní zastupitelství se proti tomu neodvolalo, a její osvobození tak již nabylo právní moci. Fenstererová se odvolacího řízení nezúčastnila, požádala o konání v nepřítomnosti.

Muži uložil soud kromě vězení i maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem, žena dostala zákaz na šest let. Podle verdiktu způsobila dvojice klientům škodu přes 849,2 milionu korun, kterou jim částečně musí nahradit. Mezi poškozenými jsou jednotlivci, firmy i města Sokolov, Lázně Bohdaneč, Votice a městské části Praha 6 a 10.

Uložené tresty podle soudce Vlasáka rozhodně nejsou příliš přísné. „Od dokončení trestného činu uběhlo deset let a za tu dobu jsme od obžalovaných nezaznamenali ani náznak sebereflexe,“ uvedl předseda senátu. Dvojice způsobila enormní škodu, ke které soud podle Vlasáka ani nezapočítal slibovaný výnos. Některé klienty doslova ožebračila, dodal. Brzkovský i Fenstererová pak podle něj mohli čelit i obžalobě z podvodu, za který hrozí vyšší tresty.

Rizikové cenné papíry

Bývalý předseda představenstva KI Brzkovský podle rozsudku úmyslně využil v letech 2004 až 2011 při správě peněz nedbalosti a neodbornosti zákazníků a kupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, mezi něž patřily dluhopisy vydávané firmami Borsay, E Side Property Limited nebo Via Chem Group.

Věděl o jejich nedostatečné likviditě, protože nebyly veřejně obchodovatelné a jejich trh tvořily v podstatě jen zákazníci Key Investments. Po krachu firem byly navíc dluhopisy v podstatě bezcenné.

Fenstererová se podílela na zařazení rizikových cenných papírů na seznam k obchodování. Prvoinstanční soud jí také vyčetl, že nedostatečně dohlížela na činnost investiční společnosti. Obžalovaným hrozil dvouletý až osmiletý trest vězení.

Osm let vyšetřování a soudů

Společnost byla do obchodního rejstříku zapsána v březnu 1999 jako SI Asset Management, na Key Investments se přejmenovala v prosinci 2004. Zabývala se poradenstvím v oblasti investic či poskytováním investičních služeb.

Jedinou radnicí, které KI vyplatila všechny investované peníze včetně úroků, byla Praha 13. Ostatní městské části dostaly zpět jen část prostředků, zbytek byl vázán v dluhopisech zkrachovalé společnosti Via Chem Group (její insolvence skončila v červnu 2019), které KI nakoupila.

Via Chem Group figuruje i v kauze, v níž policie loni v prosinci navrhla obžalovat 16 lidí a pět firem v kauze související i s manipulací insolvenčních řízeních se škodou přes 161 milionů korun. Podle dřívějších informací jsou mezi vyšetřovanými podnikatel Petr Sisák, advokát Ivo Hala či bývalá českobudějovická soudkyně Marie Červinková.

Fungování společnosti provázely potíže již předtím, než o jejích problematických obchodech začala během roku 2011 informovat média. V roce 2009 dostala KI od České národní banky (ČNB) za porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu pokutu dva miliony korun. Společnost byla menšími částkami pokutována již v předchozích letech, a to jak od ČNB, tak od Komise pro cenné papíry. V dubnu 2011 pak ukončila KI činnost obchodníka s cennými papíry.

Během let 2011 a 2012 už média obsáhle informovala o tom, že klienti KI včetně městských částí mají potíže dostat se ke svým penězům. V červnu 2012 na sebe společnost podala návrh na insolvenci a v dubnu 2013 pak policie zahájila stíhání manažerů.