Sněmovna v pátek nic neprojednala. Volný hovořil přes tři hodiny i přes výtky, že nemluví k tématu

Poslanci v pátek neprojednali vůbec nic. Většinu času hovořil nezařazený poslanec Lubomír Volný, který se přihlásil do rozpravy ve třetím čtení zákona proti invazním druhům rostlin a živočichů. Po třech hodinách jeho řeči došlo na pevně zařazený bod – změny notářského řádu. I v něm se do rozpravy přihlásil Volný, ale již po několika minutách jeho vystoupení jednání skončilo s odůvodněním, že v sále není žádný člen vlády.

Páteční jednání sněmovny začalo přestávkou, která souvisela s ranním jednáním vlády. V devět hodin nebyl v jednacím sále žádný z ministrů, protože ti ještě měli svoji schůzi. Poslanci na ně tedy museli půl hodiny čekat.

K zákonu o invazních druzích se potom poslanci vyjadřovali zhruba půl hodiny, než přišla řada na Lubomíra Volného, jenž se od té doby slova již nevzdal.

Novela budí pozornost i kvůli poslaneckému „přílepku“, který by měl rozšířit pravomoci stráže přírody a lesní stráže. Jejich členové by dostali možnost zastavovat vozidla, která poruší zákaz vjezdu do zvláště chráněných území nebo významných ptačích oblastí. Poslanci ale přidali i mnoho další pozměňovacích návrhů, například Josef Kott (ANO) navrhl změnu, která by usnadnila kácení stromů kolem vodovodů a kanalizací.

K ní se začal vyjadřovat Volný, předsedající Vojtěch Filip jej však upozornil, že takové vystoupení patří do prvního nebo druhého čtení projednávání zákonů. „Nemluvíte k věci, pokud jde o rozpravu ve třetím čtení,“ řekl Filip.

Později během Volného vystoupení Filip podotkl, že pokud chce poslanec použít obstrukci, měla by mít aspoň náznak parlamentního jednání. Varoval jej také, že pokud nebude mluvit k věci, předsedající je oprávněn odejmout mu slovo. Volný odvětil: „Víte, co se děje, když mi někdo vypne mikrofon.“ Připomněl tak, že při takové situaci, která nastala letos v lednu, se pokoušel dostat k pultíku předsedajícího a dostal se do potyčky s dalšími poslanci a ochrannou službou.

Filip mu nakonec slovo ponechal a Volný hovořil i v době, kdy jej v řízení schůze vystřídal Petr Fiala (ODS). Když se řízení schůze ujal Tomio Okamura (SPD) – po dvou hodinách své řeči – si Volný podal židli, u řečnického pultíku se posadil, ale ve vystoupení pokračoval. Zakrátko se opět postavil. Ve 13:20, tedy více než po třech hodinách Volného řeči, další předsedající Vojtěch Pikal (Piráti) přerušil jednání, protože se ukázalo, že v sále opět není žádný člen vlády.

„Já na přítomnosti člena vlády netrvám,“ reagoval Volný. „Tomu rozumím. Já na něm budu trvat,“ prohlásil však Pikal. Po desetiminutové pauze stále nebyl ve sněmovně žádný ministr. Ve 13:40, na kdy bylo pevně zařazeno projednání změn v notářském řádu, pronesla úvodní slovo poslankyně Monika Červíčková (ANO), ale potom se znovu přihlásil Volný. Již po dvou minutách jeho projevu odešel ze sálu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), a Pikal vzápětí rozhodl, že páteční jednání končí.

Nedošlo tedy ani na žádné další očekávané body. Poslanci se původně měli dostat například k novele rušící osvobození od DPH při dovozu malých zásilek. Ta reaguje na nové předpisy Evropské unie a má narovnat podnikatelské prostředí. Jejím praktickým důsledkem by ovšem bylo zdražení drobných zásilek z čínských nebo amerických e-shopů.

Poslanci se nedostali ani k novele o návykových látkách, od níž si vláda slibuje zlevnění léčebného konopí, nově by bylo i na elektronický recept. V souvislosti s předlohou budou poslanci hlasovat i o úpravách, které by zavedly možnost zásilkového výdeje léků na předpis, částečnou legalizaci konopí a umožnily by odborný dohled nad injekčním užíváním drog.