Kauza Asanace se možná vrací na začátek. Soudkyně rozhodla o své podjatosti

Soud překvapivě přerušil hlavní líčení v případu Asanace. Předsedkyně senátu Olga Kalašová po opakovaných stížnostech advokátů obžalovaných rozhodla o své vlastní podjatosti. Je tak možné, že se celé hlavní líčení vrátí na začátek. Soud se týká nuceného odchodu manželů Ivanky a Martina Hyblerových po nátlaku StB do zahraničí na začátku 80. let.

Kalašová své překvapivé rozhodnutí komentovala slovy, že si stále nemyslí, že by se dopustila nějakého porušení trestního řádu, ale nemůže to dokázat. Stížnosti advokátů obžalovaných se týkaly údajného „nadstandardního“ chování soudkyně ke stěžovatelce Ivance Hyblerové Lefeuvre.

Advokáti obžalovaných reagovali tím, že zmínili i další stížnosti k členům senátu, o tom už se ale nerozhodovalo. Rozhodnutí soudkyně Kalašové se dostane k nadřízenému soudu, který bude o její podjatosti rozhodovat. Proces začal na podzim 2019.

Redaktorka ČT Mariana Novotná o soudu v kauze Asanace (zdroj: ČT24)

Státní zástupce Tomáš Jarolímek řekl, že byť v průběhu řízení jsou procesní chyby, tak si myslí, že vznesené stížnosti jsou obstrukce, a že i to, jak svědčila Hyblerová Lefeuvre ve čtvrtek pomocí videokonference z Francie, by mělo stačit k odsouzení Milana Kopince, Vladimíra Novotného a Karla Vykypěla. Výslechy svědků prý jen doplňují to, co už je obsaženo ve spisovém materiálu.

Hyblerová Lefeuvre mluvila o roce 1981, kdy údajně Státní bezpečnost tlačila na ni a její rodinu domovními prohlídkami či sledováním, což nakonec vedlo k nucené emigraci do Francie. O tom, že toto na ní páchala trojice obžalovaných, prý ví, a je to údajně zjistitelné z veřejně dostupných dokumentů.