Nedaří se uzavřít soudy s bývalými příslušníky StB, kauza Asanace stojí

Události: Průtahy u soudu s příslušníky STB kvůli akci Asanace (zdroj: ČT24)

Soudům se nedaří uzavřít procesy s bývalými příslušníky komunistické Státní bezpečnosti. Například čtvrteční líčení v kauze Asanace se za pět hodin nepohnulo z místa kvůli námitkám a požadavkům obhájce někdejšího vysokého důstojníka StB Karla Vykypěla.

Trojice obžalovaných někdejších pracovníků StB podle žalobců za minulého režimu šikanou donutila k emigraci rodinu Hyblerových. Proces začal na podzim 2019 a ani nyní se ke konci nepřiblížil. Hned na úvod chtěl jeden z obhájců všechna dosavadní líčení opakovat. Důvodem byl prodloužený mandát jednoho z přísedících.

„Je zde nový senát a je třeba prostě zopakovat hlavní líčení od samého začátku,“ navrhoval advokát obžalovaného Vykypěla Vladimír Vaněk. „Přísedící je stejný, opakovat vysloveně hlavní líčení s přednesením obžaloby tudíž není potřeba,“ reagovala soudkyně Olga Kalašová.

Když obhájce někdejšího náčelníka hlavní správy kontrarozvědky Karla Vykypěla neuspěl, navrhl podjatost soudců. „Nezbývá mi nic jiného než v tomto řízení opakovaně vznést námitku na vaše vyloučení pro podjatost,“ bránil se advokát Vaněk. „Jiný právní názor nemůže být důvodem podjatosti, jak se mylně pan obhájce domnívá,“ reagovala soudkyně Kalašová.

Obvinění nespolupracují

Celé dopoledne pak na základě požadavku stejného obhájce soud rekapituloval, co se probíralo minule. Podle obžaloby donutila StB spisovatelku Ivanku Hyblerovou Lefeuvre, aby v roce 1982 i s rodinou odjela z vlasti.

„Já si to nepamatuji, je to 39 let, nezlobte se, nebudu s vámi mluvit,“ vypověděl v říjnu 2019 obžalovaný bývalý příslušník Státní bezpečnosti Milan Kopinec. K podezření ze šikany soudu nic neřekli ani bývalí pracovníci StB v pozici svědků.

Soud řeší i další případy nucené emigrace. Vinu obžalovaných zkoumá třeba v případu hudebníka Plastic People of the Universe Vratislava Brabence. Proces zpozdily časté omluvy. „Už to vypadá jako fraška, vždycky někdo z nich nepřijde,“ řekl před necelými dvěma lety Brabenec, který byl v roce 1982 donucen emigrovat.

Podle původních odhadů některých účastníků řízení v kauze Asanace měl případ končit už v polovině roku. Vzhledem k současné situaci to ale nemusí být ani tento rok.