Národní parky se chystají na sezonu, hrad Šaunštejn nebo šumavský Poledník ovšem zůstanou zavřené

Návštěvníci národních parků Šumava, Podyjí a České Švýcarsko se letos nedostanou na některá turisticky oblíbená místa. Minimálně pět památek se bude opravovat, mezi nimi například hrad Šaunštejn nebo šumavská rozhledna Poledník. O dalších se jedná. V Českém Švýcarsku vedení parku dočasně uzavřelo v souvislosti s kůrovcovou kalamitou několik méně frekventovaných turistických tras.

V šumavském národním parku se lidé nyní nedostanou na vyhlídkovou věž na Jezerní slati nedaleko Kvildy. Správa parku ji musela narychlo zavřít. „Našli jsme tam vyhnilý trám, je to pro návštěvníky nebezpečné. Budeme teď řešit rozsah škod. V případě menšího rozsahu si to dokážeme opravit sami, pokud to bude vyžadovat odborníka, může to trvat i několik měsíců,“ řekl ČT mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Návštěvníci na Šumavě narazí během sezony i na další omezení. Od začátku června do konce října správa parku uzavře hradlový most na Modravě i s přilehlým parkovištěm. Bude se totiž stavět nový. Pokračovat bude taky rekonstrukce rozhledny Poledník, která je zavřená už od minulého roku.

„Letos se bude opravovat venkovní část opláštění a vnitřní část rozhledny. Od června nebo trochu později dojde k dočasnému uzavření nedalekého nouzového nocoviště,“ uvedl Dvořák. Oprava Poledníku podle něj skončí nejdříve koncem července.

Omezení u Pravčické brány

V Českém Švýcarsku se rekonstruuje skalní hrádek Šaunštejn, který ročně navštíví přibližně padesát tisíc turistů. „Teď instalujeme nové ochozy a lávky, které propojí jednotlivé části hrádku. Tou návštěvností památka trpí – jak návštěvníci chodí po kameni, způsobují erozi,“ vysvětlil Tomáš Salov, mluvčí Národního parku České Švýcarsko.

Vrcholová část hrádku by měla být uzavřena po celou sezonu. Dolský mlýn přístupný bude, dobrovolníci konzervují památku za plného provozu. Možná omezení očekávají správci ještě na přístupové cestě k Pravčické bráně.

„Ta cesta je vybudovaná v 19. století a vede přes mostky z pískovcových bloků a některé z nich jsou podemleté, takže se může stát, že dojde k drobnému přeložení přístupové trasy k Pravčické bráně. Ale to zatím plánované není, každopádně to může nastat,“ popsal Salov.

Zřícenina skalního hradu Šaunštejn v Českém Švýcarsku
Zdroj: ČTK/Hájek Ondřej

Krkonošský národní park rekonstrukce neplánuje

Už teď jsou v Českém Švýcarsku uzavřené některé méně frekventované turistické stezky vedoucí smrkovými lesy. „Je to stav po kůrovcové kalamitě, kde se porosty nechaly odumřít nastojato. Turistické cesty dočasně zavíráme, než se rozpadnou stromy v jejich blízkosti,“ upozornil Tomáš Salov. Návštěvníky správa parku navádí na obchůzné trasy.

„Tato situace se bude vyvíjet dynamicky, protože porosty se rozpadají nepravidelným tempem, není dobře odhadnutelné, kdy daná cesta bude opět bezpečná,“ dodal Salov. V současné chvíli je v národním parku pět takových cest.

Národní park Podyjí o opravách stále jedná. „Zatím pevné termíny rekonstrukcí nemáme, ale počítá se s opravou celnice u mostu v Hardeggu, kde máme informační centrum. Mělo by dojít k doplnění interiéru a rekonstrukci okolí toho objektu. Také lávky na Šobesu by měly projít rekonstrukcí. Není ale definitivní, zda se to podaří tento rok. Čekáme, zda se nám na tyto projekty podaří získat finance,“ informoval mluvčí Národního parku Podyjí David Grossmann. Návštěvníků by se ale opravy dotknout neměly, rekonstrukce chce správa uskutečnit mimo hlavní sezonu.

Krkonošský národní park žádné rozsáhlejší rekonstrukce neplánuje. „My opravujeme průběžně, pravidelně a každý rok. Nic zásadního letos nechystáme. Snažíme se u nás cesty nezavírat a co jde, tak děláme za pochodu,“ potvrdil mluvčí parku Radek Drahný.