Nevíme, kdo nyní v Česku řídí očkování, shodují se vakcinolog Chlíbek a praktik Šonka

Roman Chlíbek a Petr Šonka v Otázkách Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Návrat do normálního života po epidemii koronaviru by mělo zajistit očkování. Problémy jsou ale s dodávkami vakcín praktickým lékařům. Pomoci by mělo, že látkou od firmy Moderna budou nyní očkovat výhradně praktici. Kámen úrazu je podle odborníků ale v nedostatečné koordinovanosti. Jak předseda vakcinologů Roman Chlíbek, tak předseda praktických lékařů Petr Šonka uvádějí, že vlastně nevědí, kdo v Česku nyní očkování řídí. Oba byli hosty Otázek Václava Moravce.

„Nejhorší situace by nastala, kdyby se zvedly dodávky vakcíny, neotevíraly by se věkové kategorie a hrozilo by, že vakcíny budou zůstávat na skladě,“ myslí si předseda České vakcinologické společnosti a vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Chlíbek. Urychlení očkování tím, že se otvírá pro více zájemců, i když někteří senioři ještě naočkováni nejsou, je podle něj dobře.

Chlíbek také uvádí, že nyní je proočkovanost seniorů nad 80 let okolo 75 procent. Všichni proočkováni nikdy nebudou. „Nemůžeme čekat čísla 80, 90 nebo 100 procent. U těch nejstarších už se blížíme té pomyslné hranici,“ myslí si Chlíbek. Nyní je podle něj potřeba zachytit pozitivní trend přístupu k očkování, a i proto se každý týden snižuje hranice pro očkování o pět let.

„V těch mladších ročnících se hlásí třeba 25 až 30 procent té věkové skupiny, čísla 70 procent se nyní zdají v nedohlednu, myslím, že na to musíme zareagovat a přizpůsobit tomu tu strategii,“ avizuje předseda Sdružení praktických lékařů Šonka. Otevírání dalších termínů je podle něj dobře.

Urgentně je ale potřeba vyřešit očkování skupin lidí nad 70 a 80 let, kteří uvázli u praktických lékařů, kteří neměli čím očkovat, říká Šonka. „Pokud platí slib, že budeme dostávat veškerou vakcínu Moderna, který padl minulou středu, tak by se to tím dalo vyřešit poměrně rychle,“ myslí si Šonka.

Kdo v Česku řídí očkování?

Situaci podle Šonky ale matou prohlášení premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), kteří v posledních dnech apelovali na očkování v centrech. „Ani já, který jsem s ministerstvem v kontaktu dennodenně, nevím, co bude,“ uvádí Šonka. Zmatení jsou pak tedy i jeho kolegové a pacienti. Neví tedy, kdo nyní očkování na úrovni státu řídí.

„Přiznám se, že také příliš nevím, kdo řídí očkování. Nyní jsou dána nějaká pravidla, podle kterých se běží, ale bohužel se mění,“ kritizuje Chlíbek. Vše podle něj stále řídí národní koordinátorka očkování Kateřina Baťhová. Ta ale po odvolání ministra Jana Blatného (za ANO) chtěla do konce dubna skončit.

Pod novým ministrem zdravotnictví Arenbergerem vznikla nová řídicí rada pro očkování. Chlíbek je jejím členem, rada ale zatím nezačala fungovat. „Rada se měla sejít příští týden a zatím bez náhrady to bylo zrušeno,“ přibližuje Chlíbek.

Národní očkovací centra místo praktiků

Premiér Babiš postupně mění strategii, oblíbil si velká očkovací centra a vakcinaci chce stavět především na nich. „Skvělé by to bylo především v počátcích, kdy je potřeba v krátkém čase naočkovat co nejvíce lidí, teď už je to ale rozjeté a my se musíme bavit i o udržitelnosti,“ říká Chlíbek. Tělocvičny a koncertní sály mají podle něj s obnovováním normálního života sloužit kultuře a sportovcům.

Zaměřil by se spíš na zdravotnická zařízení a praktické lékaře, od čehož se nyní ustupuje. „Příliš mi to smysl nedává, pokud chceme dosáhnout vysoké proočkovanosti, musíme zpřístupnit to očkování lidem, to neznamená, že za tím očkováním budou jezdit desítky kilometrů,“ popisuje vakcinolog.

To, že se mění očkovací strategie směrem k velkým centrům, se dle svých slov Šonka dozvěděl v sobotu ze zpráv. „Od středy žiju v domnění, že se praktici rozjedou a konečně naše infrastruktura začne být využitá. Už je pět minut po dvanácté, protože to počáteční nadšení lékařů očkovat se ztrácí tím, jak bylo složité se k vakcíně dostat,“ přibližuje.

„Doufal jsem, že se ve středu sejdeme a seriózně se budeme bavit o tom, jak by mělo očkování do budoucna vypadat, a místo toho přišlo tohle,“ vrací se Šonka ke zrušené schůzce očkovací rady a změně strategie na velká centra.

Premiér Babiš už v březnu sliboval, že by v dubnu chtěl očkovat 100 tisíc lidí denně. Tuto hranici Česko ale zatím nepřekročilo. Podle Chlíbka se tak stane, až narostou dodávky vakcín. Ty by měly přicházet v květnu a červnu. Kapacita České republiky je dle něj přes 100 tisíc denně, ale nikdy se k nám tolik látek nepřivezlo. V tuto chvíli se téměř vše, co se doveze, vyočkuje.

Statistika očkování v České republice
Zdroj: ČT24

Pfizer/BioNTech i u praktiků

Ministr zdravotnictví Arenberger v pátek doporučoval využít očkovací centra lidem, kteří se tam zvládnou dopravit. „Měli bychom zpřístupnit více míst, aby to pacienti měli co nejblíž,“ opakuje své řešení Chlíbek.

Podle Šonky se vakcíny musí lépe rozdělovat podle toho, kde čekají pacienti. „Nepřichází vakcíny k praktikům, kde ti pacienti prokazatelně jsou. Někteří nedostali vakcíny vůbec žádné, pořád se bavíme o stovkách,“ říká Šonka. Naočkovat sto vakcín je podle něj práce pro jednoho praktika na týden.

„Jsou pacienti, kteří odmítají vakcínu AstraZeneca, u ní je i logistický problém s přeočkováním za 12 týdnů, ti lidé by chtěli třeba odjet na dovolenou. Celá řada pacientů má pod dojmem mediálních zpráv strach, byť naše zkušenosti s vakcínou nejsou vůbec špatné,“ vysvětluje Šonka přístup lidí k vakcíně AstraZeneca, u které se zjišťuje její vliv na srážlivost krve.

Chlíbek upozorňuje, že delší rozestup mezi dávkami u AstraZenecy zvyšuje její účinnost. „Maximum z této vakcíny dostaneme, když se aplikuje ve 12týdenním intervalu, to studie jednoznačně potvrdily. Účinnost se tak pohybuje přes 80 procent oproti 60 procentům,“ vysvětluje Chlíbek. Nejvíce v současnosti Češi věří vakcínám Pfizer/BioNTech a Moderna.

O více dodávek vakcíny Pfizer praktičtí lékaři usilují. „My ministerstvu opakovaně říkáme, že s ní jsme schopni pracovat, i se to opakovaně prokázalo, ale zatím ta nálada k tomu není,“ uvádí Šonka. I podle strategie na očkování v dalších letech, kterou představila Evropská unie, bude vakcína od Pfizeru tou hlavní.

Důvěra lidí k vakcínám proti covidu
Zdroj: ČT24

„Nevím nic o tom, že by u nás taková strategie byla, to jsem si sliboval od té rady pro očkování. Musí ji dělat kolektivní orgán, velmi bych se přimlouval za to, aby se skupina sešla co nejdřív a začali jsme to řešit,“ avizuje Šonka.

Stát podle něj musí jasně říct, jestli opravdu spoléhá v očkování na praktické lékaře nebo se obejde bez nich. „My budeme dělat jinou svoji práci a rádi si v létě vezmeme dovolenou a po tom roce zápřahu si odpočineme,“ říká Šonka.

Bez praktiků se ale nelze obejít podle Chlíbka, jakákoliv strategie bez nich je nereálná, říká. Za příklad dává očkování dětí. Držel by se avizované udržitelné strategie s praktickými lékaři. Šonka pak zmiňuje alternativní možnosti jako firemní očkování přes praktické lékaře, protože zaměstnavatelé podle něj dokážou motivovat zaměstnance, aby se očkovali.