Lidé v izolaci prochází skříně a nachází poklady. Muzejníci je vystavili v supermarketu

Události: Muzejníci vystavili koronavirové poklady v supermarketu (zdroj: ČT24)

Jako o pokladech éry koronavirové mluví muzejníci v Ústí nad Labem o krabicích fotografií nebo historických dokumentů, které jim teď lidé nosí. V době uzávěry se totiž pustili do větších úklidů a nacházejí věci, které jim doma ležely bez povšimnutí. Třeba i celé století.

Projekt začal jeden historický fotoaparát. V minulém století byl v populárním ústeckém ateliéru, postavily se před něj tisíce lidí. Muzejníci zveřejnili výzvu, že hledají příběhy skryté za fotografiemi. „Je to příjemné zpestření izolace v době covidové, s dětmi, s vnoučaty si třeba prohlíželi rodinná alba,“ uvedl historik Martin Krsek z Muzea města Ústí nad Labem. Třeba Ladislavu Kolskému před padesáti lety přímo z focení unesli nevěstu. „Až do večera jsem ji nenašel,“ vzpomínal.

Výstavu pokladů nalezených během pandemie umístili historici do supermarketu. K vidění je třeba kufr se sbírkou známek, který na konci druhé světové války německý doktor schoval u přátel. Našel se až teď. „Pán předělával elektřinu na půdě a v temném koutě zakopl o tento kufr a vytáhl ho ze zapomnění,“ popsal Krsek.

Projekt začal historický fotoaparát
Zdroj: ČT24

Výstava má zároveň přesvědčit lidi, aby pokud najdou doma nějakou historickou zajímavost, ji muzejníkům přinesli. Ústečtí historici už na začátku pandemie vyzvali izolované seniory k sepisování vzpomínek. Třeba paní Erice Lischke – Bahníkové německá rodina půjčila na konci války kabát. „Já jsem ho nosila po dobu vysoké školy, ale jenom za účelem větrání,“ popsala.

Nalezené poklady bývají na severu Čech často spojeny s koncem války. Němci se snažili před nuceným odsunem schovat své věci a doufali, že se pro ně někdy vrátí.