Policie znovu prověří zakázku na elektronické známky, která stála křeslo ministra Kremlíka

Policie musí znovu prověřit tendr na elektronické dálniční známky, kvůli kterému loni v lednu skončil ve funkci tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Odložený případ vrátil kriminalistům po přezkoumání dozorující státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Pro řádné objasnění věci je nutné prověřování ještě doplnit, sdělil České televizi žalobce. Zakázka zadaná bez otevřené soutěže vyvolala loni v lednu vlnu kritiky kvůli způsobu přidělení i kvůli ceně. Policisté případ odložili loni v listopadu.

„Rozhodnutí bylo přezkoumáno, přičemž závěr je takový, že pro řádné objasnění věci je prověřování ještě třeba doplnit,“ uvedl Bodlák. Státní zástupce případ přezkoumával poté, co se ho kriminalisté rozhodli loni v listopadu odložit.

Policie se zakázkou na elektronické dálniční známky zabývala od poloviny loňského ledna. Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) tehdy oznámil, že IT systém k elektronickým vinětám zajistí společnost Asseco Central Europe za 401 milionů korun bez DPH. Systém měl zahrnovat mimo jiné e-shop a mobilní aplikaci.

Odvolání ministra dopravy

Zakázka vyvolala velkou vlnu kritiky z řad odborníků, opozice i premiéra Andreje Babiše (ANO). A to především kvůli způsobu jejího přidělení, kdy byla zadána bez výběrového řízení. Ale také kvůli její vysoké ceně.

Babiš následně odvolal tehdejšího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka a nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) se s firmou domluvil na zrušení bez sankcí pro stát. Premiér se navíc obrátil na policii a podal trestní oznámení. Právě na základě oznámení od Úřadu vlády začali kriminalisté případ prověřovat. Podle Babiše byla zakázka předražená a SFDI o ní vládu neinformoval.

SFDI pro zadání zakázky oslovil bez otevřené soutěže pět vybraných firem, které splňovaly jeho podmínky. Následně byla podle fondu vybrána cenově nejnižší nabídka, kterou poskytla Asseco Central Europe.

Prodej nových známek začal v prosinci

Stát nakonec kromě původní soutěže na provozovatele IT systému zastavil také všechny další návazné tendry. Ministerstvo dopravy poté zakázku zadalo za 128 milionů korun státnímu podniku Cendis. Společnost navíc převzala i roli supervizora mýta za 27 milionů korun, což je o 188 milionů méně, než za kolik stát původně zakázku vysoutěžil. Podle ministerstva stát v součtu s náklady za systémovou integraci a kontrolu zaplatil 309 milionů korun místo původních 602 milionů.

Prodej nových elektronických dálničních známek začal loni v prosinci. Řidiči si je mohou koupit na internetu, na pobočkách pošty a vybraných čerpacích stanicích.