Lidé by po covidu měli mít nárok na léčbu v lázních, požaduje po vládě svaz. Ta připravuje návrh

Události: Státem placené lázně (zdroj: ČT24)

Lidé by mohli mít po prodělání covidu nárok na státem placené lázně. Počítá s tím návrh, který připravuje ministerstvo zdravotnictví. Podle provozovatelů je o takové pobyty zájem, zatím si je lidé museli platit sami. Navíc teď při uzávěře samoplátci do lázní vůbec nesmějí.

Do lázní se teď jen tak někdo nedostane, a například v Teplicích je momentálně jen desetina z obvyklé tisícovky klientů. Svaz léčebných lázní proto chce, aby stát platil péči půl roku po překonání nemoci. Ministerstvo zdravotnictví už připravuje potřebnou novelu zákona.

„Smyslem je jednak umožnit pacientům po prodělání této nemoci lázeňskou léčebně rehabilitační péči, ale také podpořit lázeňství, které je covidovou situací významně ekonomicky poškozeno,“ uvádí mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Rozšířit by se měl seznam takzvaných indikací, tedy zdravotních potíží, které zůstávají po covidu a mohou být léčeny v lázních.

Postcovidový syndrom je reálný

Problémy podle obchodní ředitelky Lázní Teplice Yvety Sliškové zasahují srdce, psychiku, pohybový aparát i neurologii. Takzvaný postcovidový syndrom má zřejmě až 35 % pacientů s lehčím průběhem nemoci a až 87 % těch, kteří byli hospitalizovaní.

V Teplicích proto pracovníci lázní opakovaně čistí bazén (i když se v něm měsíce už nikdo nekoupal), aby ho mohli během pár hodin otevřít. Protože je v lázních málo nemocných, zdravotní sestry dokonce začaly pomáhat s antigenním testováním.