Zaměstnavatelé se chystají spíš nabírat než propouštět, vyplývá z průzkumu Manpower

Čeští zaměstnavatelé plánují ve druhém čtvrtletí tohoto roku mnohem více pracovní sílu nabírat než propouštět. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 607 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v Česku.

Nárůst počtu zaměstnanců očekává 13 procent zaměstnavatelů, pět procent předpovídá jeho snížení. Celkem 79 procent oslovených firem uvedlo, že během druhého čtvrtletí změnu nechystá. Čistý index trhu práce tak činí plus osm procent. V předchozím čtvrtletí to bylo minus jedno procento.

„Firmy ve všech sektorech s výjimkou ubytování a stravování plánují s odezníváním epidemie nabírat nové zaměstnance. Největší optimismus vykazují sektory, které zaměstnávají největší počet zaměstnanců, jako je výroba, služby, stavebnictví a veřejný sektor. Otázkou ale je, jak dlouho se bude ještě světlo na konci tunelu vzdalovat,“ uvedla generální ředitelka ManpowerGroup ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Volná místa jsou, zájem je malý

Přes aktuální nejistotu nejsou podle Rezlerové firmy schopné obsadit řadu pracovních míst. Třetina všech volných pozic na trhu, tedy až 107 tisíc, je obsluha strojů ve výrobě. Tyto pozice se nyní velmi těžko obsazují. Lidé z gastronomie a služeb nemají o práci ve výrobě zájem, problematický je i nábor síly ze zahraničí.

Počet volných pracovních míst podle profesí
Zdroj: Manpower

Hledá se také až osmdesát tisíc pomocných dělníků především do stavebnictví, 67 tisíc řemeslníků a opravářů nebo téměř třicet tisíc různých specialistů, techniků a odborných pracovníků, uvedla šéfka ManpowerGroup.

Nejsilnější náborové plány hlásí stavebnictví s indexem plus 25 procent. Výrazně chce nabírat i zpracovatelský průmysl nebo firmy zabývající se pojišťovnictvím či financemi. Pouze zaměstnavatelé v ubytování a stravování hlásí pesimistické náborové plány s indexem minus pět procent. Přesto jsou jejich plány méně pesimistické než v předchozím období.

Nejsilnější náborové plány podle odvětví
Zdroj: Manpower

Nejvíc by se mohlo nabírat na Moravě a ve Slezsku

Zaměstnavatelé očekávají aktivní náborové prostředí napříč regiony. Nejsilnější náborové plány má Morava a Slezsko s indexem plus deset procent. Index v Praze činí plus devět procent a v Čechách plus sedm. V porovnání s předchozím čtvrtletím index výrazně posílil na Moravě o 18 procentních bodů a v Praze o 11. Index v Čechách zůstává relativně stabilní.

Zaměstnavatelé ve 31 ze 43 zemí a oblastí plánují v nadcházejícím čtvrtletí zvyšovat počet pracovních sil. V deseti očekávají snižování počtu pracovních sil a ve dvou neočekávají změny. Nejsilnější trh práce očekávají zaměstnavatelé na Tchaj-wanu, ve Spojených státech, Austrálii a Singapuru, zatímco nejslabší náborové aktivity hlásí Panama, Velká Británie a Jižní Afrika.