Covidové příplatky zdravotníků se v různých nemocnicích výrazně liší

Události: Výše covidových příplatků se v nemocnicích liší (zdroj: ČT24)

Za nasazení během koronavirové pandemie by zdravotníci v nemocnicích měli v květnové výplatě obdržet odměnu asi 75 tisíc hrubého. V pondělí to projedná vláda. Kromě toho by měli průběžně v každé výplatě dostávat také příplatky za práci s covidovými pacienty. Jejich výše se ale v jednotlivých nemocnicích výrazně liší. Podle opozice je problém také to, že v zařízeních chybí peníze.

Ačkoliv je náplň práce zdravotníků v různých zařízeních totožná, jejich ohodnocení se může výrazně lišit. Například zdravotní sestry v Pardubické nemocnici a na pražské Bulovce se donedávna vůbec nezabývaly tím, zda za své nasazení dostanou nějaké odměny. Následně ale zjistily, že jinde kolegové dostávají mnohonásobně vyšší příplatky.

Česká televize oslovila nemocnice napříč kraji i zřizovateli. Potvrdili, že výše příplatků se různí. Řada nemocnic ji uvést odmítla. Na složitost systému odměn poukázala Bulovka. Pardubická nemocnice zase zdůraznila, že plánuje zaměstnancům vyplatit mimořádné odměny.

Příplatky v nemocnicích
Zdroj: ČT24

Podle zdravotní sestry ve Fakultní nemocnici Bulovka činí její odměny asi 20 korun na hodinu. „Dozvěděli jsme se, že v jiných nemocnicích bylo 200 až 500 korun na hodinu, takže ten rozdíl je markantní,“ poznamenala. Upozornila zároveň, že zdravotníci nyní čelí velkému tlaku, který se projevuje ve fyzické i psychické náročnosti práce.

Ještě nižší hodinové příplatky má její kolega z Pardubické nemocnice. Ty činí přibližně osm korun na hodinu. Náplň jeho práce je přitom totožná. Od polohování pacientů, přes jejich hygienu až po péči o jejich dýchání. „Jestliže člověk ví, že vedle v Hradci dostávají hromadu peněz navíc a my za stejnou práci nedostáváme nic, tak je to prostě pro nás rána pod pás,“ řekl.

V nemocnicích chybí peníze, míní opozice. Blatný nesouhlasí

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale věří, že ředitelé ke zdravotníkům přistupují zodpovědně. „Já do toho opravdu zasahovat nechci, ale nebyla by pravda říkat, že je aktuálně v nemocnicích nedostatek peněz na to, aby byli lidé adekvátně odměňováni za svou práci,“ řekl.

Podle opozice ale peníze v nemocnicích chybí. Místopředseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS) chce téma otevřít na pondělním jednání správní rady VZP. „Pravidelné měsíční příplatky jsou to, co určitě za tu náročnou práci funguje. Stejně jako poděkování, ale toho se člověk nenají,“ doplnila členka výboru Olga Richterová (Piráti).

Poděkování za práci bylo i v dopisech, které dostali zdravotníci v Pardubicích i Praze od vedení. Zaměstnavatelé v nich odkazují na špatnou finanční situaci. Třeba Bulovka se podle tohoto vyjádření dostala do minusu kvůli polní nemocnici v Letňanech. Počkat tak budou muset zřejmě až na to, zda jim odměny schválí alespoň vláda.