Obce loni hospodařily s přebytkem, kraje vykázaly schodek

Obce loni hospodařily s přebytkem devatenácti miliard korun a hospodaření krajů vykázalo schodek pět miliard korun, informovalo ministerstvo financí. Předloni obce hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun. Celkově tak územní rozpočty včetně dobrovolných svazků obcí loni skončily i přes dopady pandemie s přebytkem 14 miliard korun, zatímco o rok dříve to bylo 31,7 miliardy korun.

Celkové příjmy územních rozpočtů loni vzrostly o 32,2 miliardy na 626,4 miliardy korun. Za růstem byly především transfery ze státního rozpočtu. Naopak daňové příjmy klesly o 18,6 miliardy na 301,6 miliardy korun.

Transfery přijaté obcemi a kraji loni stouply o 49 miliard na 273,7 miliardy korun. Na zvýšení se podílely zejména převody peněz z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na přímé náklady škol zřizovaných kraji a obcemi a z kapitoly Všeobecná pokladní správa. Z ní obce dostaly kvůli dopadům pandemie jednorázový příspěvek 13,4 miliardy korun.

Ministerstvo dále uvedlo, že kraje loni získaly šest miliard korun na investice do silnic druhé a třetí třídy. Stejnou částku obdrží podle resortu financí i letos.

V případě obcí ministerstvo loni navýšilo program pro opravy škol a školek v obcích z tří set milionů na 3,4 miliardy korun. Dalších 960 milionů obce získaly na opravy objektů či bytů v majetku obcí.

„O dvě miliardy korun vláda posílila program na financování připravených vodohospodářských projektů obcí realizovaných prostřednictvím Státního fondu životního prostředí a zároveň dalšími 2,6 miliardy korun podpořila projekty vodního hospodářství financované z kapitoly ministerstvo zemědělství. Dále na podporu regionů, lázeňství a cestovního ruchu bylo určených dalších 4,8 miliardy korun,“ popisuje resort.

Celkové výdaje územních rozpočtů loni stouply o 49,8 miliardy na 612,2 miliardy. Z toho běžné výdaje vzrostly o 38,1 miliardy na 476,6 miliardy korun. Kapitálové výdaje, tedy investice, stouply o 11,8 miliardy na 135,6 miliardy korun.