Pro nařízení karantény platí nová pravidla, při podezření na mutaci mají epidemiologové postupovat individuálně

Události: Pro vstup do karantény platí nová pravidla (zdroj: ČT24)

Hygienici nově posuzují rizikové kontakty přísněji. Kdo by měl přes ústa a nos látkovou roušku, šálu nebo třeba šátek a setkal se s nakaženým, měl by jít nově do karantény. Naopak lidé, kteří nosí jednorázové chirurgické roušky nebo respirátory, do karantény nemusí, a to ani v případě, kdy by kontakt byl na vzdálenost menší než dva metry. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky Jarmily Rážové krajským hygienickým stanicím. České televizi dále řekla, že vypadla i podmínka minimální doby kontaktu s pozitivně testovaným 15 minut.

„Pravdou je, že se vypustila doba minima kontaktu do 15 minut právě proto, že nové mutace, zejména ta britská, je infekčnější v kratší době, než tomu bylo u původního koronaviru,“ zdůvodnila Rážová. Pravidla karantény se dosud vztahovala na lidi, kteří měli rizikový kontakt delší než 15 minut, nedodrželi doporučené rozestupy nebo neměli nasazené roušky či respirátory.

Případy mají nyní individuálně posuzovat epidemiologové. „Změna nastala v tom, že osoby, které mají podezření na mutaci, tak je trasují přednostně pouze epidemiologové, nikoliv pracovníci pomáhajících call center,“ nastínila Rážová.

Pokud mají hygienici podezření, že nakažený člověk má britskou, brazilskou nebo jihoafrickou mutaci viru, hrozí karanténa všem, kteří s takovýmto člověkem přišli do kontaktu. Včetně těch, kteří měli chirurgickou roušku nebo respirátor. Podle šéfky pražské hygienické stanice Zdeňky Jágrové se karanténa týká i očkovaných lidí. Posouzení konkrétních případů je ale na hygienicích a jejich šetření.

Striktně dodržovat základní opatření

Dokument také mluví o náležité ochraně dýchacích cest, což znamená jednorázovou roušku nebo respirátor. „Pro lidi by se mělo změnit hlavě to, že to začnou brát vážně a že všichni začneme velmi striktně dodržovat ta základní opatření. To znamená dodržovat dostatečný odstup, nosit ochranu nosu a úst, nejlépe jednorázové zdravotnické roušky, případně FFP2 respirátory, chceme-li být více chráněni, a samozřejmě hygiena rukou,“ apelovala Rážová.

Vzhledem k možnému dopadu na další šíření nových variant viru je podle metodického pokynu třeba věnovat také zvýšenou pozornost rizikovým kontaktům. Za ty hygiena považuje například sociální, zdravotnické nebo pedagogické pracovníky nebo školní kolektivy. Nová mutace je podle odborníků o 30 až 70 procent nakažlivější.