Možnosti opatření nebudou tak efektivní jako ta za nouzového stavu, míní Blatný

Nouzový stav v Česku skončí 14. února, sněmovna odmítla prodloužení (zdroj: ČT24/ČTK)

Sněmovna neodsouhlasila další prodloužení nouzového stavu. Nelze se domnívat, že možnosti protikoronavirových opatření budou srovnatelné s nouzovým stavem, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nebudou podle něj tak efektivní. Vláda bude nyní hovořit o možnosti znovu vyhlásit nový nouzový stav, musí to ale být v souladu s ústavou, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Kabinet má o tom jednat v pátek od 12:00. Opozice chce dál s kabinetem jednat. O svých možnostech chtějí s vládou jednat i kraje.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bude výsledkem rozhodnutí sněmovny o neprodloužení nouzového stavu po 14. únoru chaos a nedůvěra v politiku jako celek, napsal na Twitteru.

„Opoziční poslanci cynicky vsadili na to, že čím víc zavaří vládě, tím víc budou voliči důvěřovat opozici. Výsledkem bude chaos a nedůvěra v politiku jako celek. Jsem zvědav, jak to ODS, KDU-ČSL, Piráti nebo STAN vysvětlí svým hejtmanům,“ uvedl. Hejtmani už vyzvali vládu na pátek ke společnému jednání.

Pro vládní žádost zvedlo ruku 48 poslanců koaličních ANO a ČSSD, celá opozice byla proti. Pro přijetí bylo potřebných nejméně 54 poslaneckých hlasů. Stejně co do počtu hlasů dopadlo rozhodování o Juránkově návrhu na prodloužení nouzového stavu jen o dva týdny.

Na nouzový stav se váže drtivá většina vládních restrikcí k omezení šíření covidu-19. Některé z nich by ale bylo možné vydat i jiným způsobem.

Některá omezující opatření tak zřejmě přejdou na ministerstvo zdravotnictví. To může podle některých právníků omezit provoz škol, zakázat divadelní představení či omezit cestování. Nemůže však zřejmě plošně vyhlásit zákaz vycházení či plošně omezit maloobchod. Některé kroky mohou pak podniknout samotné kraje, které se o nich chtějí poradit s vládou. 

Šéf Asociace krajů Martin Kuba (ODS) odsoudil konec nouzového stav a řekl, že „poslanci si vůbec neuvědomují, do jaké situace nás v krajích staví.“

Brífink koalice Spolu k rozhodnutí sněmovny neprodloužit nouzový stav (zdroj: ČT24)

Na straně vlády jsme nenašli odpovědného partnera, který by měl skutečný zájem situaci řešit. Na čtvrteční tiskové konferenci poté, co sněmovna neschválila další prodloužení nouzového stavu, to řekl předseda ODS Petr Fiala. Opozice chce ale dál s kabinetem jednat o svých návrzích a o dalším postupu při koronavirové pandemii.

Podle Fialy opozice opakovaně iniciovala jednání a přicházela s vlastními návrhy. „Bohužel, na straně vlády jsme nenašli odpovědného partnera, který by měl skutečný zájem situaci řešit. Vláda zná jen jedinou věc: 'Prodlužte nouzový stav.' Podle nás automatické prodloužení nouzového stavu není řešení,“ řekl.

Opozice: Jak zlepšit očkování či odškodňování firem

Opozice je podle něj připravena s vládou znovu jednat. Je nutné se zabývat zlepšením systému očkování proti covidu-19, otázkou odškodňování firem a živnostníků postižených protikoronavirovými opatřeními, krizovou legislativou nebo návratem části žáků do škol. „Nesmírně mě mrzí a připadá mi nepoctivé, že vláda své fatální selhání hází na opozici, na kdekoho a neuvědomuje si vlastní odpovědnost,“ dodal Fiala.

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je možné drtivou většinu rozumných a dobře cílených opatření vyhlásit na základě zákona o ochraně veřejného zdraví. Vzniká prostor opatření přehodnotit, zamyslet se nad nimi a jednat uvážlivě, míní. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ve čtvrtek uvedl, že s koncem nouzového stavu například padá možnost poskytovat krajům ochranné prostředky či plicní ventilátory ze státních hmotných rezerv, plošně nasazovat armádu na výpomoc nebo omezit obchody.

Šéf poslanců TOP 09 Vlastimil Válek poznamenal, že opozice nemohla podpořit nouzový stav, protože sváděl vládu k řešením, jež byla neefektivní a většinou i nesmyslná. Zákon o ochraně veřejného zdraví podle něj nutí vládu, aby opatření lépe zdůvodňovala a vyargumentovala.

Sněmovna odmítla prodloužení nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Blatný: Jde o nástroj nouzového řízení

„Nouzový stav je nástrojem krizového řízení, není to žádné politikum. Je to něco, co potřebujeme, abychom mohli efektivně zvládat krizovou situaci, ke které epidemie bezesporu patří,“ řekl ministr zdravotnictví Blatný. Nebylo by podle něj správné se domnívat, že možnosti boje s pandemií po konci nouzového stavu budou srovnatelné.

Ministr také uvedl, že postupně budou muset zřejmě hejtmani všech krajů vyhlásit stav nebezpečí. „Postupně se dostaneme do situace, která je shodná se stávajícím nouzovým stavem. Jen ztratíme spoustu času a k nouzovému stavu se s největší pravděpodobností budeme muset vrátit,“ poznamenal. Hrozí, že se „vyhrocená“ situace může přenést do všech nemocnic, může také zkolabovat národní dispečink lůžkové péče, míní. Apeloval na občany, aby nadále dodržovali protikoronavirová opatření.

Karlovarský kraj zřejmě vyhlásí stav nebezpečí

Karlovarský kraj připravuje pro Sokolovsko a Chebsko opatření, která mohou alespoň zčásti nahradit nouzový stav, jehož prodloužení ve čtvrtek poslanci neschválili. Kraj zřejmě vyhlásí stav nebezpečí, který však neumožňuje pokrýt veškerá opatření, jež platí při nouzovém stavu, řekl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

„Nebudeme moci například regulovat obchody nebo služby. Tyto provozovny budou moci být otevřeny. Mobilitu můžeme omezit, ale v jiném režimu ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Karlovy Vary, která může na určitém území vyhlásit karanténu. Nebude to ale zřejmě možné v rozsahu současných opatření,“ uvedl Kulhánek.

Pardubický kraj bude chtít nový nouzový stav

Pardubický kraj bude žádat o vyhlášení nového nouzového stavu. „Svoláme na pátek jednání Bezpečnostní rady Pardubického kraje, která by měla schválit žádost vládě České republiky o vyhlášení nového nouzového stavu, jelikož stávající situace se liší od října loňského roku, kdy byl nouzový stav vyhlášen,“ uvedl hejtman Martin Netolický (3PK).

Podle něj jsou v regionu přeplněné nemocnice a vyčerpaný zdravotnický personál, šíří se britská, jihoafrická či brazilská mutace viru a hejtmanství řeší problém s dodávkami vakcín. Těch je oproti původním předpokladům méně, než bylo slíbeno, a kraje nemohou ovlivnit počty vakcín dodávaných do České republiky a distribuovaných do regionů.

Bez nouzového stavu není také možné ve zrychleném režimu objednávat osobní ochranné prostředky či nakupovat zařízení do očkovacích center či nemocnic. V Pardubickém kraji navíc není žádná státem zřizovaná nemocnice a veškerá tíha leží na krajských zařízeních.

Podle hejtmana není nutné, aby byl na úrovni krajů nejprve vyhlášen stav nebezpečí a teprve následně byla podána žádost o vyhlášení nouzového stavu. „V rámci stavu nebezpečí nemůžeme na úrovni krajů účinným způsobem zajistit fungování zdravotní péče, vakcinačních center či personální otázky v našich nemocnicích, a proto je nutné vyhlásit nouzový stav,“ uvedl Netolický.

Pokud vláda nebude konat do nedělních 18:00, bude kraj nucen od pondělí 15. února stav nebezpečí vyhlásit, i když efektivita opatření bude menší. Kraje zároveň budou při vyhlášení stavu nebezpečí požadovat od státu finanční kompenzace, které budou s tímto stavem spojené.

Tři lokality byly uzavřeny

O půlnoci ze čtvrtka na pátek byly uzavřeny kvůli covidu tři lokality: okresy Sokolov, Cheb a Trutnov. Pro dva prvně jmenované bylo zřízeno 80 kontrolních stanovišt a počítá se s účastí celkem 300 policistů. Kontroly na silnicích či nádražích budou namátkové, aby se netvořily kolony. Dopravci spoje nijak neomezovali, ale budou cestující upozorňovat na opatření. Lidé, kteří nebudou spadat do vymezených výjimek, nebudou smět ven či dovnitř.

 Akce bude končit v neděli spolu se skončením nouzového stavu. Jak se situace budu vyvíjet od pondělí, se teprve musí vyjednat. Je možné, že bude záležet na akcích jednotlivých krajů.

Také na Trutnovsku již s půlnocí začaly policejní kontroly.  Nebudou už tak možné výlety do Krkonoš, ani pro vlastníky aparmánů, pokud nebudou splňovat výjimky. Na kontroly je zde připraveno 280 policistů.