Termíny registrů vozidel jsou plné na týdny dopředu. Situaci zhoršují omezené úřední hodiny

Události: Přeplněné registry vozidel (zdroj: ČT24)

Úřady v okolí Prahy hlásí, že termíny registrů vozidel i řidičských průkazů jsou vyplněné někdy až na týdny dopředu. Jejich provoz komplikují hlavně omezené úřední hodiny, část pracovišť nicméně tvrdí, že situace se oproti podzimu zlepšila. V současnosti lidí oproti podzimu trochu ubylo.

Před pražským registrem řidičů se po pěti minutách od jeho otevření line zhruba stometrová fronta. Většina lidí si však bere lístek a odchází čekat jinam. Jeden z nich – Jiří Hlaváč – například raději přišel už o den dříve. Aby se vyhnul davům, objednal se předem. „Je to bez čekání a bez front, což jsem si teď ověřil. Bylo to vyřízené za pět minut,“ řekl Hlaváč.

Už třetím rokem existuje také další možnost. Řidičské průkazy nebo registraci vozů mohou odbavit i úřady obcí s rozšířenou působností. Černošický úřad přešel dokonce zcela na objednávky, za hodinu přitom dokáže odbavit 35 lidí.

„V těch úředních dnech bez objednávání nebylo možné nařídit dodržování jakýchkoliv rozestupů a hygienických opatření,“ řekl vedoucí správního odboru MÚ Černošice Radek Haugvic.

Třeba v Neratovicích se ale dny čekání mění na měsíce. Odbavit žádost na místě nešlo v týdnu i několik hodin. Vyšší pravomoci městu podle jeho vedení paradoxně škodí. Registr totiž vyřizuje stále více žádostí i z nedaleké Prahy. „Pracujeme ještě navíc nejenom na objednávku, ale i bez objednání, takže samozřejmě těch zájemců je příliš,“ uvedl starosta Neratovic Roman Kroužecký (Společně pro Neratovice).