Vánoční ochlazení předznamenají zledovatělé silnice. Kluzko bude v noci na sobotu

Hodnoty kolem deseti stupňů nad nulou, které ukazovaly teploměry těsně před Vánoci, o svátcích pominou. Na Boží hod začne mrznout a v podvečer se začne tvořit náledí. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, podle které mohou cesty klouzat v noci na sobotu a také na svatého Štěpána dopoledne. Hrozí proto úrazy chodců po uklouznutí i dopravní nehody.

Výstraha na náledí bude účinná od pátečních 18 hodin do sobotních 10 hodin. Část této doby platí noční zákaz vycházení, ale meteorologové doporučili zejména starším a hůře pohyblivým lidem, aby nevycházeli po celou dobu výstrahy. Řidiči by měli jezdit opatrně.

Těsně před Vánoci nastalo výrazné oteplení, ve středu padaly denní historické rekordy. Nejteplejší 23. prosinec zaznamenalo 33 ze 150 stanic měřících přes 30 let. Nejtepleji bylo v Kuchařovicích na Znojemsku, a to 13,7 stupně Celsia, řekla Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ještě Štědrý den může přinést teploty kolem deseti stupňů, ale na Boží hod bude nejvýše mezi 0 a 4 stupni Celsia. V noci na sobotu již bude mrznout a mráz může přetrvat i přes den, kdy bude nejvýše minus 1 až plus 3 stupně Celsia. Ještě chladnější bude neděle, počátkem dalšího týdne se mírně oteplí.

Nasněžit by mohlo již na Štědrý den, ale jen v polohách nad 500 metrů. Na většině území očekávají meteorologové sněžení v pátek.