Při nutných cestách bude možné vycestovat na 24 hodin do zemí s červenou barvou bez testu

Do zemí označených červenou barvou na takzvaném cestovatelském semaforu bude možné od úterý cestovat v nutných případech až na 24 hodin bez negativního testu na onemocnění covid-19. Týká se to cest ze zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů. Kontroly budou namátkové. Uvedlo to v pondělí ministerstvo zahraničí. Dosud platila obecná výjimka na maximálně 12 hodin. Naopak německá spolková země Sasko oznámila, že od úterý výrazně omezuje malý pohraniční styk s Českou republikou a Polskem.

Zelené jsou v semaforu země, které dostatečně testují a za poslední dva týdny v nich přibylo na 100 tisíc obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní byla méně než čtyři procenta testů. Z evropských zemí se to týká jen Vatikánu.

Střední míru rizika nákazy mají (oranžové) státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do Česka z těchto zemí musí předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři. Od pondělí jsou do této skupiny řazeny Estonsko, Finsko, Norsko, Island, Dánsko, Řecko a Irsko.

Zbytku Evropy náleží červená barva. Vysokou míru rizika nákazy mají země, které mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100 tisíc obyvatel za poslední dva týdny. U „červených“ států platí obecně povinnost nechat se otestovat při cestě zpět do Česka, testy musejí mít i cizinci přijíždějící do tuzemska. Nutné je též vyplnit formulář pro hygienickou stanici. Výjimku mají pendleři nebo žáci a studenti při pravidelném pohybu do určité země.

Úleva pro cestování nesezdaných párů

Ministerstvo zahraničí v pondělí také oznámilo, že nově od úterý bude rozšířena možnost cestování pro nesezdané páry. „Nově bude možné se setkat i s partnerem ze země, odkud je do Česka třeba vízum. Podmínkou zůstává doložit dlouhodobý vztah,“ uvedl resort.

Podle dřívější praxe partneři musejí při žádosti o spojení páru doložit čestné potvrzení o dlouhotrvajícím vztahu a potvrdit ho i nějakým dokladem. Pokud nemohou páry vztah stvrdit například rezervací termínu svatby na matrice nebo společnou nájemní smlouvou, stačí doložit společné cesty. Páry mohou také o vztahu ujistit společným účtem v bance.

Ministerstvo naopak neuznává jako doklad vztahu pouze společné fotografie.

Sasko přitvrdilo vůči občanům Česka a Polska

Německá spolková země Sasko od úterý kvůli koronaviru výrazně omezuje malý pohraniční styk s Polskem a Českou republikou. Doposud byly vzájemné návštěvy možné bez karantény, pokud nepřesáhly 24 hodin, nyní to podle saského ministerstva zdravotnictví bude nejvýše 12 hodin. Mění se i povaha cest, výlety za nákupy již nebudou možné. Pendleři, kteří dojíždějí za prací přes hranice, mají nadále výjimku.

„Opakovaně jsem dala jasně najevo, že kvůli vysokým číslům případů nákazy nahlížím na přeshraniční nákupní cesty velice kriticky,“ uvedla saská ministryně zdravotnictví Petra Köppingová, která již dříve požadovala malý přeshraniční styk omezit. „Vzhledem k vážné situaci jsme se rozhodli, že výlety za nákupy nebo tankováním již nebudou součástí karanténní výjimky,“ dodala. Saské rozhodnutí vedle nákupů zapovídá cesty za kulturou, sportem, oslavami či volnočasovými aktivitami. Výjimku z karantény má přeshraniční dojíždění za prací a také cesty vysvětlené sociálními či lékařskými důvody.

„Saská strana tímto reaguje na nárůst počtu zájemců o předvánoční nákupy z rizikových oblastí,“ sdělil český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka. Dodal, že věří, že jde o dočasné opatření a že se saská vláda brzy vrátí k dosud platné podobě malého pohraničního styku.