Nejvyšším posudkovým lékařem českých vojenských letců bude žena, má za sebou zkušenosti z Afghánistánu

Události: Nová hlavní zdravotní posudkářka českých letců (zdroj: ČT24)

Hlavním odborníkem české armády na letecké lékařství je poprvé žena. Stala se jím optička Veronika Poláčková. Letos úspěšně zakončila půlroční kurz ve Velké Británii a získala titul Diploma in aviation medicine (DAvMed). Jde o nejvyšší kvalifikaci v oboru pro evropské vojenské lékaře.

Veronika Poláčková vyšetřuje armádní letcům zrak od roku 2015. „Zaručujete bezpečnost leteckého provozu v tom smyslu, že by nemělo dojít k nějakému zásadnímu selhání za letu,“ popisuje lékařka z Ústavu leteckého zdravotnictví v pražských Dejvicích. Podle ředitele sekce vojenského zdravotnictví ministerstva obrany Zoltána Bubeníka je to obzvlášť důležité u bojových pilotů.

Komplexní prohlídkou musí každý armádní pilot projít minimálně jednou ročně. Nevyhne se jí ani velitel republikových vzdušných sil Petr Mikulenka. Stále totiž létá ve stíhačkách gripen. „Já jako stíhací pilot pracuji samostatně, takže mi nikdo nemůže v letounu pomoci,“ přibližuje Mikulenka.

Vidět za spisy člověka

Veronika Poláčková teď bude mít hlavní i poslední slovo při posuzování zdravotního stavu všech armádních letců. „Musíte za těmi předpisy vidět člověka, aby to bylo bezpečné a nezruinovali jsme někomu život. Je to nesmírně těžké, když ho musíte stopnout a říct mu, že už dál nemůže létat,“ vysvětluje Poláčková.

Lékařka má za sebou i zahraniční misi v Afghánistánu. V roce 2013 tam prožila i Vánoce. „Vždycky jsem byla na Vánoce s rodinou, takže tohle je moje premiéra v zahraničí a bez rodiny, takže to bude trošičku smutné,“ komentovala svoji misi před sedmi lety. Půl roku se tehdy v české polní nemocnici v Kábulu starala o zrak koaličních i afghánských vojáků.