V Pardubicích nakoupili falešné nanoroušky pro první linii. Na podvod přišli v Liberci

V Pardubicích používají falešné nanoroušky z Asie (zdroj: ČT24)

Mají před koronavirem ochránit mnohem lépe než běžné či textilní roušky a jejich účinek má být až na úrovni nejdokonalejších respirátorů. Expertiza Technické univerzity v Liberci (TUL) ale potvrdila, že takzvané nanoroušky vesměs dovážené z Asie ve skutečnosti žádný nanomateriál neobsahují. Dopady to může mít vážné, roušky už jsou v oběhu.

Pardubice tyto roušky nakoupily i pro lidi nasazené v první linii boje proti pandemii. Za TNG roušky zaplatily bezmála tři čtvrtě milionu korun. „Roušky měly certifikáty a distributor uváděl, že ten poměr zachycených filtrovaných virů a bakterií je 99,89 procenta, tudíž že splňuje parametry FFP3,“ uvádí mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek.

Magistrát nakoupil pět a půl tisíce těchto roušek. Rozdal je do škol a školek, strážníkům městské policie nebo řidičům dopravního podniku. Na nanoroušky se také spoléhají lidé se sníženou imunitou, onkologičtí pacienti, lidé s chronickými respiračními onemocněními a další rizikové skupiny.

Liberecká univerzita, která je s dalšími pěti vzorky zkoumala, je ale před několika dny označila za falešné. Byly vyrobené v Asii.

„Ve třech ze šesti roušek nebyla žádná nanovlákenná textilie ani jakékoliv jiné nanoobjekty, které by technologicky zvyšovaly filtrační funkčnost roušek. Našli jsme v nich pouze mikrovlákenné textilie,“ uvedl na začátku listopadu vědecký pracovník univerzity Pavel Kejzlar. Testem v Liberci neprošly roušky TNG Rouška 3vrstvá, VINATEX Fabric Mask a SMART SHIELD PRO MASK YDHG RespiLab.

Nanorouška může ochránit před průnikem virů obousměrně

Nanotechnologové uvádějí, že klasické konvenční roušky chrání před virovou nákazou zpravidla jen okolní osoby od případně nakaženého uživatele roušky. Pokud je naproti tomu nanovlákenná rouška na obličeji dobře utěsněna, může před průnikem virů chránit obousměrně. Odborníci se však přou, co to vlastně nanorouška je.

„Z mého pohledu to je jenom obchodní termín. A nikde není přesně definováno, co vlastně nanorouška je,“ myslí si vědecko-výzkumný pracovník z Univerzity Hradec Králové Robert Frischer.

Pardubice proto teď chtějí vysvětlení. Distributor ale nereaguje. Magistrát tak už zvažuje právní kroky v občansko-právní, nebo i v trestně-právní rovině. Roušky nakoupila i řada dalších lidí nebo institucí. Případem se teď zabývá i Česká obchodní inspekce.