Družstvo Svatopluk žádá soud o zrušení souhlasu s prodejem bytů po H-Systemu

Bytové družstvo Svatopluk podalo k pražskému městskému soudu žádost o zrušení souhlasu s prodejem bytů v konkurzu po zkrachovalé společnosti H-System v Horoměřicích. Družstvo zároveň podalo stížnost na postup soudu při udělování povolení k prodeji. Připravujeme i ústavní stížnost, uvedl předseda družstva Martin Junek.

„Proti udělení souhlasu s prodejem není žádný opravný prostředek, pouze podání stížností. Ocitli jsme se v opravdu nebezpečné situaci,“ vysvětlil předseda družstva. 

Junek navíc upozorňuje na nevypořádané investice bytového družstva a vlastnictví takzvaných liniových a dalších staveb. „Jedná se zejména o silnice a chodníky, kanalizaci, pouliční osvětlení, rozvody elektřiny, plynu, televizního signálu, instalaci telekomunikační kabeláže, stavbu protihlukové stěny. Tyto liniové stavby nejsou a nikdy nebyly součástí majetkové podstaty,“ uvádí družstvo v žádosti zaslané soudu. 

Podáme ústavní stížnost, o byty nechceme přijít

Družstvo Svatopluk v žádosti o zrušení souhlasu také uvádí, že stanovený způsob prodeje je necitlivý a povede k nutnosti vystěhovat současné obyvatele bytů. Družstvo se proto chce bránit také ústavní stížností. Zrušením souhlasu chce družstvo získat čas pro jednání s konkurzním správcem a věřitelským výborem.

Předsedkyni pražského městského soudu družstvo Svatopluk zároveň doručilo stížnost, postup justice při rozhodování o souhlasu s prodejem považuje za nesprávný a nespravedlivý.

Prodej jednotlivých bytů musí schvalovat soud, ten už na začátku října schválil prodej prvních deseti. V nejbližší době by se tak první byty měly objevit v inzerci na internetu. Zájemci budou muset svou nabídku podat v obálce. Současní majitelé bytů budou mít na odkup přednostní právo, musí ale nabídnout více než vítěz aukce. Pokud nebudou chtít za byt zaplatit cenu, kterou určí vítězná nabídka, bude byt prodán vítězi. Současní obyvatelé budou moci vyšší cenu nabídnout po otevření obálek s nabídkami, budou tak znát nejvyšší nabízenou částku.

Prodávat se bude celkem 60 bytů. Věřitelský výbor H-Systemu schválil prvních deset znaleckých posudků, které určily prodejní cenu bytů po zkrachovalé firmě v Horoměřicích. Jde o stejné byty velikosti 1+1 s předzahrádkou. Ceny bytů se pohybují mezi 45 tisíci a 55 tisíci korunami za metr čtvereční.