Lidé u covidu-19 nejvíce důvěřují expertům, nejméně premiérovi, ukázal průzkum Kantaru

V souvislosti s informacemi o covidu-19 důvěřuje nejvíce Čechů expertům a epidemiologům. Jsou to více než tři čtvrtiny z nich. Naopak nejméně v tomto ohledu věří premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Informacím, které poskytuje, důvěřuje jen 36 procent lidí.

Za epidemiology a experty následují veřejnoprávní média, tedy Český rozhlas a Česká televize, jejich informacím důvěřuje 69 procent, respektive 68 procent lidí. Čtveřici nejdůvěryhodnějších zdrojů uzavírá hlavní hygienička Jarmila Rážová se 67 procenty.

Informacím, které poskytuje ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který byl do funkce jmenován 21. září, důvěřuje asi polovina občanů, konkrétně 52 procent.

Důvěra lidí v informace ohledně nemoci covid-19
Zdroj: Kantar

V porovnání s premiérem je ale podle analytika Kantar CZ Pavla Ranochy propastný rozdíl mezi tím, jak tomu, co říkají, důvěřují voliči jednotlivých politických stran. „Zejména je to vidět u pana premiéra Babiše, tomu důvěřuje 88 procent voličů hnutí ANO, u voličů ČSSD, KSČM je to zhruba někde kolem poloviny a u voličů opozičních stran jenom asi 15 procent,“ podotkl.

Více než premiérovi důvěřují lidé i informacím ostatních rozhlasových stanic (51 procent), internetovým zpravodajským serverům (45 procent) a zpravodajství jiných televizí (42 procent).

Průzkum se uskutečnil od 21. září do 9. října a zúčastnilo se ho 1200 respondentů.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 21. 9. až 9. 10. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 895 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 2,8 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.