Žena s koronavirem jezdila taxíkem a chodila na nákupy. Za úmyslné porušení karantény dostala podmíněný trest

Okresní soud v Novém Jičíně potrestal ženu, která se nakazila nemocí covid-19 a nedodržovala nařízenou karanténu. Soud ji uznal vinnou z šíření nakažlivé nemoci a udělil jí za to tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu čtyř let. Rozsudek není pravomocný. Informaci ČT potvrdil žalobce Rudolf Volek. V době, kdy měla žena zůstat doma, totiž chodila do obchodního centra a jezdila taxíkem. Hrozilo jí v krajním případě až osmileté vězení.

„Okresním soudem v Novém Jičíně byl vyhlášen rozsudek, jímž byla obžalovaná uznána vinnou ze spáchání zločinu šíření nakažlivé lidské nemoci a byl jí uložen trest odnětí svobody v trvání tří let s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání čtyř let za současného stanovení dohledu. Uvedený rozsudek dosud nenabyl právní moci,“ uvedl žalobce Rudolf Volek z Okresního státního zastupitelství v Novém Jičíně.

Kriminalisté dvaatřicetiletou ženu obvinili z šíření nakažlivé nemoci covid-19 v polovině května. Toho se žena podle nich dopustila, když ignorovala nařízenou domácí karanténu. Podle dřívějšího vyjádření policejní mluvčí Pavly Jirouškové pro server idnes.cz žena využívala taxislužbu, navštěvovala obchodní centrum a pohybovala se na veřejných místech bez ochrany nosu a úst.

Policisté při zatýkání postupovali s maximální obezřetností za použití ochranných pomůcek a ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí Moravskoslezského kraje.

Obžalovaná nějaký čas strávila i ve vazbě. Před ukončením vyšetřování ale byla propuštěna. Proti verdiktu Okresního soudu v Novém Jičíně se může žena odvolat, stejně jako státní zástupce. Za vědomé šíření koronaviru v době nouzového stavu může být obžalovaný odsouzen až na osm let vězení.