V obvodu Praha 1 vyhrála Němcová z ODS. Hampl mandát neobhájil

Senátorkou ve volebním obvodu Praha 1 bude bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ve druhém kole senátních voleb získala 63,96 procenta hlasů. Dosavadní senátor Václav Hampl (za KDU-ČSL) skončil druhý, dostal 36,03 procenta hlasů.

Druhého kola voleb se zúčastnilo 24,94 procenta voličů, v prvním kole před týdnem hlasovalo 38,58 procenta. 

Němcová dosud působila jako poslankyně. „Ráno jsem vstávala jako poslankyně a večer půjdu spát jako senátorka,“ uvedla po zvolení.

Novou senátorku nahradí ve sněmovně podle pořadí náhradníků z kandidátky jihlavský radní Jaroslav Vymazal (ODS). Další finalisté letošních senátních voleb z řad poslanců Jiří Mašek (ANO) a Petr Bendl (ODS) neuspěli, a zůstávají tak v dolní komoře.

Němcová chce bránit demokratické hodnoty a svobody

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny v letech 2010 až 2013 je jednou z výrazných osobností české politické scény posledních let. V dolní parlamentní komoře je v současnosti místopředsedkyní volebního výboru a členkou mandátového a imunitního výboru a organizačního výboru.

Jak již dříve Němcová uvedla, v Senátu pro ni bude nejdůležitějším úkolem obrana ústavního pořádku, demokratických hodnot a svobody. „Zároveň jsou oblasti, kterým jsem se věnovala i ve sněmovně, kultura, média, oblast drobných živnostníků a podnikatelů a jejich podpory, protože ti to mají teď také velmi těžké,“ dodala.

Nové senátorce těsně uniklo zvolení před týdnem

Němcové jen těsně uniklo zvolení hned v prvním kole. Získala 48,56 procenta hlasů, druhý Hampl obdržel 20,49 procenta. Ostatní kandidáti získali pod deset procent hlasů.

Mezi senátorskými kandidáty byla minulý týden i další zvučná jména. Například bývalý člen horní komory a podnikatel Václav Fischer nebo někdejší ředitel pražské zoo Petr Fejk (Iniciativa občanů).

O hlasy voličů usiloval i aktivista a ředitel Domu národnostních menšin Jakub Štědroň (ČSSD), vysokoškolský pedagog Ivo T. Budil (Trikolóra), architekt Milan Urban (SPD) nebo zastupitel Prahy 2 a aktivista Robert Veverka (Piráti). Vládní hnutí ANO ani KSČM v tomto volebním obvodu svého kandidáta nepostavily. 

V roce 2014 zvítězil v Praze 1 Václav Hampl (za KDU-ČSL). Ve 2. kole získal 68,44 procenta hlasů. Druhý skončil Zdeněk Schwarz (za ODS). Voleb se zúčastnilo 15 kandidátů.