Půta, Grolich i Vondrák mají jasno: podpisu koaliční smlouvy v jejich kraji nic nebrání

Události, komentáře: Půta, Grolich a Vondrák v debatě (zdroj: ČT24)

Jednání o nových hejtmanech po volbách pokračují. Někde už se dohoda blíží do finále, své místo má téměř jisté například současný hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), kandidát z Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL) a současný hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Všichni byli hosty pořadu Události, komentáře, kde debatovali o průběhu povolebního jednání.

Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) potvrdil, že při tvorbě koalice v jeho kraji již v pondělí večer došlo ke shodě. „Věřím, že zítra (v úterý – pozn. red.) v devět uslyší obyvatelé kraje dobré zprávy. Myslím, že každá dohoda by měla být taková, aby mohla fungovat celé čtyři roky, a já věřím, že se nám k ní dnes podařilo dospět,“ řekl v pondělí večer.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) mluvil o tom, proč chce stávající vedení kraje rozšířit dosavadní koalici o další politický subjekt, o ČSSD. „Máme před sebou velkou transformaci díky útlumu uhlí a ta postižená oblast je Karvinsko. Tam jsou starostové a primátoři, kteří jsou ze sociální demokracie, takže dle mého názoru je to přirozený krok a bude potřeba hledat celou řadu řešení při čerpání celé řady fondů, které bychom chtěli získat z Evropské unie,“ uvedl.

Vondrák přiblížil, že v kraji mají o koalici jasno, domluvili se už v sobotu po volbách. Nyní se projednává návrh koaliční smlouvy. „Zítra (v úterý, pozn. red.) ve čtyři hodiny bychom mohli koaliční smlouvu podepsat,“ uvedl v pondělí večer. Dodal, že dle něj je tvorba koalic bez vítěze voleb nefér. „Od toho je vítěz voleb, měl by být nějakým způsobem minimálně přizván. Někdo může argumentovat, náš politický systém to ale umožňuje, taková je demokracie,“ řekl.

V rámci dobré politické kultury by měl dle Půty vítěz voleb minimálně získat prostor pro to, aby představil návrh toho, jak bude koalice vypadat. „Teprve když se mu to nepodaří, tak by tady měl být prostor pro někoho druhého na pásce. Já ale úplně nechci mluvit o tom, jak se tvoří koalice v jiných krajích,“ řekl.

Jan Grolich (KDU-ČSL), který v Jihomoravském kraji oznámil koalici bez vítěze voleb, tedy bez hnutí ANO, si nemyslí, že by takové jednání bylo na škodu politické kultuře. „U nás byla situace taková, hnutí ANO sice mělo nejvíce mandátů, ale hned za nimi se seřadily tři stávající opoziční strany, takže vnímám jako logické, že nejdříve se baví ty strany, které byly toto volební období v opozici, aby vytvořily volební koalici pro příští volební období,“ uvedl. Dodal, že čtyři opoziční strany mají jednou tak silný mandát než hnutí ANO, voliči dle něj dali jednoznačně najevo, koho chtějí ve vedení kraje.

Grolich řekl, že KDU-ČSL s hnutím ANO vůbec nekomunikovala, se současným hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) se on sám sice sešel, ale ne v rámci vyjednávání. Doufá, že v průběhu příštího týdne podepíší s partnery koaliční smlouvu.