Odběrová místa čelí náporu lidí, kteří chtějí test na covid. Bulovka bude brát jen registrované

Události: Odběrová místa čelí náporu lidí (zdroj: ČT24)

Zájem o vyšetření na koronavirus v posledních dnech roste. Na některých odběrových místech, hlavně v Praze, se tvoří i několikahodinové fronty. Zčásti jsou v nich lidé, kteří chtějí mít jistotu, že nejsou nakažení, a testy si sami platí. Praktičtí lékaři posílají pouze pacienty, kteří mají příznaky. Na pražské Bulovce budou moci k odběrům přijít jen lidé, kteří se objednají v on-line rezervačním systému.

Větší zájem registrují zřizovatelé odběrových míst od pondělí. Například v Praze ve Všeobecné fakultní nemocnici se otevírá v osm hodin ráno a zpravidla už v tuto dobu čeká na otestování na sto lidí.

Podobná situace je v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích. „V současné době jedeme skutečně na hranicích možností. Bez pomoci vojenského personálu, bez pomoci různých stážistů a brigádníků bychom to nezvládali,“ komentuje situaci primář hematologie Miloš Bohoněk. 

Kvůli náporu zájemců o testování změnila pravidla pražská Nemocnice Na Bulovce. K odběrům začala přijímat jen ty, kteří se předem objednali.

Středočeské oblastní nemocnice rozšířily testování ve všední dny na 12 hodin denně, fungovat budou i o víkendech. Ta příbramská ale kvůli náporu přestala přijímat samoplátce.

Bez doporučení nevyšetří zájemce například ani v Českých Budějovicích. „Krajská nemocnice netestuje samoplátce, my testujeme pacienty, u nichž je odběr indikován, a ta čísla pochopitelně rostou,“ říká mluvčí budějovické nemocnice Iva Nováková.  

Fakultní nemocnice Brno se chystá kapacity navýšit. Od října z 300 na 500 odběrů denně. Naopak ostravská fakultní nemocnice jich dokáže udělat za den až tisíc, ale takový zájem o testy aktuálně nemá. 

O odběru rozhodne hygiena nebo praktický lékař

Praktičtí lékaři posílají na odběry jen pacienty s příznaky nebo pokud to žádá hygiena u lidí, kteří byli v rizikovém kontaktu s nakaženým. „Není to tak, že by se na praktického lékaře měl obracet někdo, kdo byl v kontaktu a sám si žádal o testování – tohle je vždy v kompetenci hygienické stanice,“ vysvětluje předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Zatím praktici odesílají na vyšetření všechny, kdo mají příznaky. Odlišit je od ostatních respiračních onemocnění ale není snadné. Dostanou proto manuál pro případ, kdy se testovací kapacita naplní.

Fronta ve čtvrtek 10. září k odběrovému místu na Václavském náměstí
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK