Lobbista Janoušek byl spolu s dalšími čtyřmi osobami obžalován v kauze Chambon

Státní zástupce obžaloval lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi kvůli údajně neoprávněným úhradám od zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon. ČT informaci potvrdil dozorující státní zástupce Alexandr Dadam. Kdyby soud obžalované uznal vinnými, mohl by je poslat až na deset let do vězení.

„K Městskému soudu v Praze byla podána obžaloba na celkem pět osob. V případě čtyř osob pro zvlášť závažný zločin podvodu dílem dokonaný a dílem nedokonaný ve stádiu pokusu z toho v jednom případě ve formě pomoci. Dvě z uvedených osob jsou obžalobou navíc stíhány i pro zločin neoprávněného podnikání. Pátá obviněná osoba je pak stíhána pro trestný čin podílnictví,“ shrnul dozorující státní zástupce Alexandr Dadam z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Podle žalobce pětice obviněných od pojišťoven neoprávněně vylákala úhrady za laboratorní vyšetření. Škoda se pohybuje okolo 284 milionů korun. Dalších 44 milionů je ve stádiu pokusu, protože je pojišťovny nevyplatily. Mezi obviněnými jsou podle už dříve zveřejněných informací podnikatelé Luboš Pašek, který byl blízkým spolupracovníkem Janouška, a Petr Ullrich.

Čtyřem obviněným, kteří měli podle Dadama údajnou trestnou činnost na svědomí, hrozí pět až deset let vězení. „Pátý obviněný se na této trestné činnosti nepodílel, ale přijal do své dispozice částku přesahující 62 milionů korun, kdy jsme přesvědčeni, že s ohledem na okolnosti případu mu muselo být zřejmé, že tyto prostředky pocházejí z trestné činnosti,“ upřesnil žalobce. Obviněnému tak hrozí až osm let vězení.

Laboratoř Chambon zajišťovala genetické krevní testy pacientů pro řadu nemocnic. Policie tvrdí, že v letech 2009 a 2010 inkasovala neoprávněně velké úhrady od pojišťoven. Policie se na ni zaměřila při rozsáhlé razii v roce 2013.

Janoušek již byl ve vězení, soud jej tam poslal na 4,5 roku za to, že úmyslně srazil ženu autem. Trest má ale nyní přerušen ze zdravotních důvodů. Incident se stal v březnu 2012 v pražské Michli, kde opilý Janoušek nejprve naboural do jiného vozu a ujel. Když s ním řidička poté chtěla situaci řešit, rozjel se proti ní a porazil ji. Žena strávila přes měsíc v nemocnici.