Archeologové objevili u Brandýsa nad Labem hrob keltského bojovníka. Měl podivný náramek

Události v regionech: Archeologové objevili hrob kelta (zdroj: ČT24)

Archeologové objevili u Brandýsa nad Labem hrob keltského bojovníka s dochovanými zbraněmi – mečem, kopím a štítem. Nález pocházející ze čtvrtého století před naším letopočtem našli při průzkumu předcházejícímu výstavbě plánovaného obchvatu. Ostatky převezli do laboratoře, kde je budou zkoumat spolu s antropology.

Bojovník dostal při pohřbu do hrobu milodary. „Jedná se o železný meč v pochvě, dále celé kopí a také štít válečníka,“ popisuje výzkumník Lukáš Baloun.

Archeologové také na paži bojovníka našli švartnový náramek, který se dával běžně jen do ženských hrobů. „To je opravdu věc, která není častá a na nás bude teď najít analogie,“ vysvětluje Baloun.

Křehké nálezy odborníci pečlivě vytáhli z jámy. Teď je čeká rentgen a zkoumání v laboratoři, než půjdou do brandýského muzea. 

V poli u městyse Zápy archeologové od března odkrývají průřez historií, od pravěku až po raný novověk. Našli tam třeba také ostatky ženy s železnou sponou z doby železné. „Na ploše dlouhé zhruba tři a půl kilometru máme asi šest tisíc archeologických objektů,“ říká Irena Benková, ředitelka Ústavu archeologické památkové péče středních Čech.

V regionu se našla řada keltských nálezů, například hlava Kelta, která je uložena v trezoru Národního Muzea.