Česko prožívá tropický pátek, v Průhonicích naměřili 35,4 stupně

Teplota na většině území Čech v pátek odpoledne překročila tropických třicet stupňů Celsia. Pro 21. srpen tak padly teplotní rekordy na 44 ze 157 stanic. Nejtepleji bylo ve středočeských Průhonicích, kde naměřili 35,4 stupně Celsia, informovala Michaela Valachová z Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ).

Varování meteorologů před vedrem platilo od pátečních 11:00 do 19:00. „Celkově byl nejteplejší kraj Ústecký a Středočeský, naopak nejchladněji bylo v Moravskoslezském a Zlínském kraji,“ uvedla Valachová. Za Průhonicemi jen nepatrně zaostaly Dobřichovice, kde teplota vystoupala na 35,3 stupně. Rovných 35 stupňů pak naměřila stanice v Praze-Karlově.

Maximální teplota letošního léta ale nyní překonána nebyla. V Dobřichovicích 28. července naměřili 35,6 stupně Celsia.

„Zajímavostí je, že zatímco na západě Čech bylo dnes (v pátek) až o šest stupňů tepleji než včera (ve čtvrtek) v tuto dobu, na Moravě a ve Slezsku to bylo jen o jeden až dva stupně, na Ostravsku o čtyři stupně,“ dodala Valachová.

Události: Česko má za sebou tropický den (zdroj: ČT24)

Páteční tropické počasí nicméně přepsalo dosavadní teplotní rekordy na většině měřicích stanic v Plzeňském kraji. Nejtepleji v kraji bylo v pátek odpoledne ve Stříbře na Tachovsku, kde teploměr vystoupal na 34,5 stupně Celsia, uvedl Ivo Bohmann z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V závěsu byly plzeňské stanice Mikulka a Bolevec, tam přístroje naměřily 34,3 a 34,2 stupně. 

Rekordy ohlásilo také sedm z 19 stanic v Jihočeském kraji. Nejtepleji tam bylo ve Strakonicích, kde meteorologové naměřili 33,2 stupně Celsia – v  tomto případě však rekord překonán nebyl.

Výstraha ČHMÚ - vysoké a velmi vysoké teploty
Zdroj: ČHMÚ

O víkendu zaprší

V sobotu už se v Česku opět ochladí. Během dne bude od západu přibývat mraků, přidávat se budou přeháňky nebo bouřky, ojediněle i silné – s kroupami, přívaly vody a silnými poryvy větru.  Ráno bude kolem 17 stupňů, odpoledne mezi 28 až 32 stupni, nižší teploty se objeví na západě Čech – kolem 25 stupňů, na jihovýchodě Moravy může být naopak až 34 stupňů Celsia.

Neděle bude podmračená a nebudou chybět přeháňky a výjimečně i bouřky. Celý den bude také chladněji, teploty stoupnou maximálně na 26 stupňů.