Policie v pátek na devíti stech místech v Česku měří rychlost aut, začal Speed marathon

Studio ČT24: Začal Speed marathon (zdroj: ČT24)

Zhruba na devíti stech místech v Česku policie kontroluje, zda řidiči dodržují maximální povolenou rychlost. Lokality vybrali nejen policisté, ale také veřejnost. Do bezpečnostní akce nazvané Speed marathon se policejní hlídky zapojují pátým rokem, loni při ní zkontrolovaly 7500 aut a zjistily 3200 přestupků. Dvě třetiny z nich se týkaly překročení povolené rychlosti.

Například na jižní Moravě kontroly začaly už v pátek hned po půlnoci. „Tato dopravní bezpečnostní akce je v plném proudu, čísla zatím nemáme. I přesto, že akce byla avizovaná, mediálně dostala prostor, tak jsou už hříšníci na dálničním oddělení v Podivíně. Tam změřili dvě vozidla, která jela rychlostí převyšující 190 kilometrů v hodině,“ uvedl v pátek odpoledne pro Českou televizi mluvčí policie České republiky David Chaloupka.

„Cílem akce je být na co nejvíce různých místech. Máme vytipováno přibližně stovku míst po celém Jihomoravském kraji, kterou postupně obsazují desítky hlídek s různými měřiči,“ dodal mluvčí. 

Dosah akce byl viditelný. Řidiči jezdili celý den nezvykle spořádaně a skoro všichni si hlídali rychlost. Například hlídka, která stála na silnici přes jihomoravský městys Deblín celou hodinu, kdy tam podle statistik projede minimálně 150 aut, prakticky nikoho nenachytala.

„Zatím tady změřili jednoho řidiče, který překročil stanovenou padesátikilometrovou rychlost – ten řidič jel 66 kilometrů v hodině,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. 

Právě rychlost jízdy je podle policie jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod. Za sedm měsíců letošního roku byla příčinou 15,4 procenta všech nehod, které se v tomto období staly. Zemřelo při nich 103 lidí.

Místa, která lidé považovali v tomto ohledu za riziková a kde by měli podle nich policisté měřit rychlost, bylo možné navrhovat na webu akce. K dispozici je tam i seznam míst po krajích, kde policisté budou rychlost měřit