Na čínský dopis Kuberovi je třeba odpovědět bouchnutím do stolu, komentuje Fischer tchajwanskou misi

Interview ČT24: Pavel Fischer o Kuberově cestě na Tchaj-wan i Pompeově návštěvě (zdroj: ČT24)

Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan je „bouchnutím do stolu“ v reakci na čínský dopis zaslaný jeho předchůdci Jaroslavu Kuberovi. Uvedl to šéf zahraničního výboru horní komory Pavel Fischer, který byl hostem Interview ČT24. Zároveň prozradil, že s českou delegací možná poletí i někteří ministerští náměstci. Více podrobností o členech delegace však odmítl poskytnout.

„Vystrčil je skvělý diplomat. Pochopil, že v tomto případě nejde o velkou politiku, ale o svobody českých občanů. Ty se dostaly pod palbu čínské ambasády, když jsme si přečetli dokument, který Číňané připravili pro Kuberu. Vymyká se všem diplomatickým zvyklostem,“ popisuje Fischer.

„Chcete-li odpověď diplomata, na takový dopis je potřeba odpovědět bouchnutím do stolu,“ dodal. Podle něho se Čína dopisem pokoušela vměšovat do české politiky, kde se „vytváří názor svobodně“. Fischer dále řekl, že ačkoliv se kauze věnovala jak Poslanecká sněmovna i Senát, tak Česká republika na dopis dostatečně rázně neodpověděla.

Země po celém světě čelí tlaku Číny

Předseda zahraničního výboru v pořadu dále uvedl, že Čína není věrohodným partnerem, v minulosti totiž porušila několik mezinárodních dohod. Fischer uvedl, že země po celém světě podnikají různé kroky, aby čelili tlaku ze strany Číny.

„V japonském parlamentu se organizují politické síly. V Austrálii si zpřísnili zákon, aby se více vymezili proti čínskému vměšování do vnitřních záležitostí. V Londýně vypověděli důležité dohody a začali hrozit, že vypoví ještě další. Problémy s Čínou má i Kanada,“ jmenuje příklady Fischer. 

S Vystrčilovou cestou na Tchaj-wan se prý ztotožňuje celý Senát. Čeští senátoři navíc navštěvovali asijskou zemi opakovaně, řekl Fischer. Cílem cesty je podle něho posílit vztahy obou zemí na poli hospodářství a vědy.

„Můžeme se třeba poučit o tom, jak na Tchaj-wanu skvěle zvládli pandemii. My tak dobré výsledky neměli,“ dodal Fischer, který dle svých slov s českou delegací rovněž pojede.