Změny v občanských průkazech. Přibudou do nich biometrické údaje, ubude rodné číslo

Události: Občanky dostanou novou podobu (zdroj: ČT24)

Novou podobu dostanou české občanské průkazy. Obsahovat by měly biometrické údaje, chybět naopak bude rodné číslo i titul. Počítá s tím nový zákon, který by měli ministři projednat po vládních prázdninách. V čipu průkazu bude zaznamenaná podoba obličeje a otisky prstů.

Posílení bezpečnostních prvků je součástí unijních protiteroristických opatření, průkazy budou mít také nové ochranné prvky. Na změny se už chystá Státní tiskárna cenin.

„Je zde vlajka EU, biometrické údaje. Do občanky musíme vpravit i bezkontaktní čip s anténou,“ vyjmenoval ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka. Část údajů naopak zmizí. Nebude už třeba možné nechat si do dokladu zapsat akademický titul. Podle ministerstva vnitra nesouvisí s prokazováním totožnosti.

Chybět ale bude i rodné číslo. „Identifikace osob sama o sobě probíhá skrze jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu. Identifikátor rodného čísla je pozůstatkem, anomálií z období Československa,“ uvedl náměstek ministra vnitra pro legislativu Petr Mlsna.

O eObčanky není zájem

Dnes se můžou Češi identifikovat i elektronicky a částečně tak komunikovat s úřady. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu stát ale neudělal dost pro to, aby takzvanou eObčanku lidé opravdu využívali.

Malý zájem o přístup k Portálu občana potvrzuje i radnice největší pražské městské části. „Zatím v to lidé nemají důvěru nebo o to nemají zájem,“ řekl vedoucí odboru správních agend Prahy 4 Martin Anděra.

Průkaz s čipem už teď umožňuje třeba vyzvednutí léků na předpis. Slouží totiž také jako doklad k e-receptům a lékárníka pustí do systému stejně jako kód na papíře. „Většina pacientů o této možnosti neví, vlastně ji po nich požadujeme my v době, kdy mají více receptů, mají je v mobilu a my bychom museli vypisovat alfanumerické kódy,“ uvedla vedoucí lékárny Hana Chudobová.

Ministerstvo vnitra od září chystá další kampaň, kterou chce využívání eObčanky podpořit.