Piráti si ve volebním modelu upevnili druhou pozici, v čele zůstává s náskokem ANO

V červnu by volby do Poslanecké sněmovny ovládlo hnutí ANO, které se drží na špici preferencí s 32 procenty, ukazuje volební model agentury Kantar CZ. Druhou pozici upevnili Piráti před třetí ODS. Kolem pětiprocentní hranice se v rámci statistické chyby pohybuje šestice stran. Nejvýrazněji ztratila SPD, nejmenší šanci dostat se do sněmovny má podle autorů modelu KDU-ČSL. Výzkum agentura zpracovala pro Českou televizi.

Na potřebných pět procent hlasů, které zajišťují křesla v Poslanecké sněmovně, by podle červnových dat dosáhlo osm politických subjektů.

Výrazný náskok si nadále udržuje vládní ANO. Hnutí by v červnu podpořilo 32 procent dotázaných, o půl procentního bodu více než předchozí měsíc. Druhá pozice v průzkumu agentury Kantar náleží Pirátům, pro něž by hlasovalo 18 procent respondentů. Oproti květnovému modelu si tedy strana polepšila o jeden procentní bod.

Naopak třetí ODS půl procentního bodu ztratila a v červnu by pro ni hlasovalo 13 procent dotázaných.

S odstupem se v intervalu 1,5 procentního bodu tísní v rámci statistické chyby na hranici pro vstup do sněmovny šestice stran. Nejpříznivější je červnový volební model pro Starosty a nezávislé (STAN), kterým předvídá zisk šesti procent hlasů, což je o půl procentního bodu více než podle minulého průzkumu.

Volební model – vývoj preferencí
Zdroj: Kantar CZ pro ČT

Výrazněji ztratila SPD, preference jí ale kolísají pravidelně

Totožný zisk 5,5 procent hlasů předvídá šetření pro trojici stran: KSČM a TOP 09 si oproti předchozímu volebnímu modelu o půl procentního bodu polepšily, naopak SPD o 2,5 procentního bodu propadla.

Autoři modelu konstatují, že SPD je jediným subjektem, u nějž za poslední měsíc zaznamenali výraznější posun ve voličských preferencích. „Preference SPD jsou však dlouhodobě výrazně rozkolísané, proto předpokládáme, že jde spíše o jednorázový výkyv v datech,“ upozorňují výzkumníci.

Přesně pět procent šetření přisuzuje sociálním demokratům. Pro ČSSD takový výsledek znamená propad o půl procentního bodu oproti minulému modelu. Jedinou současnou sněmovní stranou, která by se podle červnového modelu do dolní komory nedostala, je KDU-ČSL, byť jí vyjádřilo podporu 4,5 procenta dotázaných, což je lepší výsledek než v květnu, kdy lidovci dosáhli na čtyři procenta.

Byť se v rámci statistické chyby okolo pětiprocentní hranice pohybuje šestice stran, autoři modelu poukazují na to, že lidovci se pod hranicí pro vstup do dolní komory pohybují dlouhodobě. „Proto předpokládáme, že by se v tuto chvíli do sněmovny neprobojovala,“ uvádí na adresu KDU-ČSL.

O jeden procentní bod si oproti květnovým datům polepšilo hnutí Trikolóra, které by mělo podporu tří procent voličů.

Model zisku mandátů

Agentura Kantar CZ modeluje také možné složení sněmovny na základě naměřených stranických preferencí v průběhu posledních tří měření.

Mandáty v dolní komoře parlamentu by podle těchto propočtů získalo osm stran. Vítězné hnutí ANO by svůj zisk překlopilo do 86 mandátů, Piráti by získali 42 křesel a ODS 27.

Dvouciferný počet křesel by uzmuli také SPD s dvanácti mandáty a TOP 09 s desíti. STAN a ČSSD by podle modelu zisku mandátů měli osm poslanců a komunisté sedm.

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 15. 6. až 3. 7. 2020 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště). Do volebního modelu vstoupilo 865 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,1 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.