O jízdenky na vlak je na začátku prázdnin velký zájem, i když menší než loni

Lidé chystající se o prvním prázdninovém víkendu na cesty vlakem začali vykupovat lístky. Mizí hlavně jízdenky směrem na Moravu, Slovensko ale i do Chorvatska. Dopravci proto připravují desítky posilových vozů. Přesto ale České dráhy připouštějí, že zájem není kvůli koronaviru tak velký jako loni.

„Počet cestujících zatím s ohledem k opatřením spojeným s prevencí před šířením koronaviru nedosáhl obvyklé úrovně jako v uplynulých letech,“ sdělila mluvčí drah Vanda Rajnochová. Na poptávku po železniční dopravě na počátku prázdnin má podle ní vliv uvolněná školní docházka, ale i předčasné rozdávání vysvědčení již před posledním červnovým víkendem.

„Proto na rozdíl od minulých let došlo k rozvolnění přepravní špičky do delšího období a její vrchol neočekáváme tak vysoký,“ uvedla mluvčí.

Nejvíce posílených vlaků vypraví ČD v pátky, soboty a také v neděli 12. července. Zvýšení kapacity vlaků se tak cestující dočkají například ve směru na Moravu nebo směrem do jižních a západních Čech.

Směrem na Moravu a Slovensko budou posilovat své spoje i soukromí dopravci. „Jako vždy, když je zvýšená poptávka po cestování, bude RegioJet i o nadcházejícím prodlouženém víkendu posilovat kapacity vlaků co nejvíc to půjde. Nejvíc posilujeme vlaky na trasách Praha–Ostravsko a Praha–Tatry–Košice. Ty jsou zároveň nejvytíženější,“ přiblížil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. RegioJet slibuje v rámci prvního prázdninového prodlouženého víkendu tisíce dodatečných míst.

Cesty k moři

Společnost také o prodlouženém víkendu rozšíří počet svých spojů do Vídně a poprvé vypraví vlak do chorvatské Rijeky. První vlaky směrem na Balkán už jsou podle mluvčího Ondrůje zcela vyprodané.

Do Chorvatska pak spouští spoje i další soukromý dopravce – Leo Express. Ten však svým cestujícím nabídne cestu autobusem. Na vnitrostátních železničních linkách Leo Express – stejně jako RegioJet a České dráhy – eviduje především velký zájem o cesty z Prahy na Moravu.

„Před prodlouženým víkendem zaznamenáváme velký zájem o cestu na Moravu a následně zpět, například do Olomouce či Starého Města u Uherského Hradiště,“ popsal ČT mluvčí Leo Expresu Emil Sedlařík.

Dopravce o prodlouženém víkendu také obnoví spojení do polského Krakova a Vratislavi.