Rozdávání vysvědčení bez omezení? Nesmysl, míní někteří ředitelé. Výuku zakončí třeba na dvoře

Předávání vysvědčení na dvoře nebo školních hřištích? Některé školy rozdávají hodnocení žáků postupně během celého týdne. Kvůli opatření proti šíření koronaviru volí školy různé způsoby, jak ukončit školní rok 2019/2020. Někde učitelé rozdávají vysvědčení žákům individuálně nebo po skupinách. A to přesto, že mimo výuku už není nutné dodržovat limit 15 žáků ve třídě. Někteří ředitelé s takovým uvolněním nesouhlasí.

„Máme dva velké dvorky, na kterých budeme po dvaceti minutách střídat třídy, které tam budou dostávat vysvědčení,“ popsal zakončení školního roku Pavel Herold, ředitel 2. základní a mateřské školy Beroun. Do ní chodí až sedm set žáků.

Ředitel se k takovému řešení rozhodl, protože považuje uvolnění docházky do školy v posledním týdnu výuky za nesmyslná. „Děti musí uvnitř škol stále nosit během výuky roušky a najednou se jich tam může potkat neomezené množství. Celou dobu během pandemie je musíme separovat a teď na konci je máme všechny sezvat?“ vysvětluje Herold.

Na některých školách se rozhodli vysvědčení rozdávat ve stávajícím režimu v 15členných skupinách, přestože už to v takové situaci není nutné. „Rozdáváme pouze ve skupinách, které chodily do školy. Pro ostatní, kteří do školy nechodili, jsou rozepsány hodiny ve čtvrtek, kdy si mohou dojít pro vysvědčení a odevzdat učebnice,“ uvedla ředitelka školy v Dolních Řasnicích na Liberecku Václava Melicharová. Místo žáků mohou vysvědčení vyzvednout individuálně i jejich rodiče, kteří nechtějí své děti do školy poslat.

Jinde možnost tradičního ukončení školního roku uvítali a vysvědčení rozdají stejně jako v předchozích letech. „My vysvědčení rozdáváme v úplných původních třídách, bez dělení na 15členné skupiny. Celá škola se bude loučit s vycházejícími žáky,“ přiblížil ředitel základní školy v jihočeské obci Malenice Zdeněk Vorel.

Někde se celé třídy loučí na etapy. „Vysvědčení vydáme postupně od 23. do 26. 6. – druhému stupni po ročnících, 1. stupeň obdrží jednotně 26. června. Skupiny po 15 tentokrát nedodržíme,“ popsala ředitelka základní školy v Rohovládově Bělé na Pardubicku Jana Folprechtová.

Školy udržovaly žáky v patnáctičlenných skupinách, které se neměly navzájem setkávat a měly být do konce roku neměnné. Od pondělí 22. června ale mohou do škol děti všechny najednou. Tedy pouze v případě, kdy nejde o výuku. „Vzhledem k příznivé epidemiologické situaci chceme školám umožnit, aby akce, které se váží ke konci školního roku, tedy předání vysvědčení, rozloučení se závěrečnými ročníky anebo focení, mohly proběhnout téměř jako v běžném školním roce,“ uvedl minulou středu ministr školství Robert Plaga (za ANO).