Terezínské stavby chátrají, město nemá na opravy

Události ČT: Terezínské stavby chátrají, město nemá na opravy (zdroj: ČT24)

Historické město Terezín má nejasnou budoucnost. V pevnostním městě jsou stavby za miliardy, počtem obyvatel má ale blíž k vesnici, a tomu odpovídá i jeho rozpočet. Město nemá peníze na opravy dvě stě let starých budov. Jednání s Ústeckým krajem, který nabízel pomoc, zkrachovala.

V podzemí terezínské pevnosti je na třicet kilometrů chodeb. Opakovaně je při povodních zaplavila voda. Během procházky opevněním se objevují praskliny na stropě i závaly. Stropy by se v budoucnu mohly zřítit. Ústecký kraj nabídl, že se o většinu opevnění postará.

Podle původních plánů měl v blízké době převzít některé památky pod svou příspěvkovou organizaci. Chtěl i domy nad zemí, zničenou zbrojnici a budovy už z evropských dotací opravené. Dohoda se vyjednávala dva roky. Město mělo ušetřit miliony. To se ale nakonec nestalo.

Oprava kasáren za miliardu

Důvodem zkrachovalých jednání jsou Žižkova kasárna, největší a nejslavnější v Terezíně. Zde nacisté natočili známý propagandistický film „Vůdce daroval Židům město“.

„My jsme po kraji chtěli, aby si k těm opraveným objektům převzal i některé neopravené,“ vysvětlil starosta Terezína René Tomášek (nestr. za RESET). Oprava kasáren bude stát asi jednu miliardu. Ale i pro kraj jsou kasárna už moc.

Co bude dál, není jasné. A může se to dotknout i turistů. Město s krajem totiž společně provozují sdružení, které zajišťuje původce, pořádá historické akce nebo mimo jiné spravuje stádo koz, které spásá trávu na hradbách. Spor se tedy přenesl i sem. Kraj odmítl dát do sdružení tolik peněz jako v minulosti a do podzimních krajských voleb už hejtman vyjednávat nechce.