Z ulic českých měst se načas stávají galerie pod širým nebem

Začíná sochařský festival Sculpture Line (zdroj: ČT24)

V ulicích českých měst se postupně objevují zcela nové sochy. Začal šestý ročník festivalu Sculpture Line, který zasazuje díla současných domácích i zahraničních autorů do veřejného prostoru. Proměňuje ho tak v netradiční galerii pod širým nebem.

Mezi potvrzenými sochaři, kteří se do letošního ročníku festivalu zapojí, jsou Jaroslav Róna, Jakub Flejšar, Kurt Gebauer, Alexandra Koláčková, Lukáš Rittstein, Michal Gabriel, Tomáš Medek, Stefan Milkov či zahraniční umělci Andrej Margoč, Liu Ruowang nebo Johannes Pfeiffer. Sochy rozmisťují organizátoři postupně. Některé zůstanou pár měsíců, jiné až do dalšího ročníku.

Pražské Jungmannovo náměstí už se novému přírůstku těší. Bronzového nosorožce, na jehož instalaci dohlížel jeho autor Jaroslav Róna, musel umístit jeřáb. Váží okolo tří tun a měří přesně 333 centimetrů. 

Festival Sculpture Line se nekoná jen v Praze. Sochy se objeví třeba také v Liberci, Pardubicích nebo Broumově. A například socha Stefana Milkova se díky festivalu z Prahy přesune do Ostravy. 

V Břežanech zbyde z každého festivalu suvenýr

Někde si umělecká díla dokonce nechávají už natrvalo, například v Dolních Břežanech, které se festivalu účastní od jeho začátku v roce 2015. Ředitel festivalu Ondřej Škarka uvedl, že u nich ve městě z každého ročníku zůstává nějaká socha. „Břežany si tak budují svůj sochařský park a další příběh už tak dost atraktivního místa,“ lákal potenciální návštěvníky.

Letos k venkovní výstavě v Břežanech přibyla instalace „Sladké sny“ od Lukáše Rittsteina. „Moje sochy se objevují na různých místech, takže bych se tomu nebránil, kdyby zůstala tady… Sochy patří mezi lidi a patří do života,“ pochvaloval si.

Oživit by organizátoři festivalu chtěli třeba i stanice pražského metra. Některé z nich by se své dočasné sochy mohly dočkat už letos.