Policie vyšetřuje požár Na Tokáni v Českém Švýcarsku. Škoda na zničených chatách je 23 milionů

Požár, který v pátek zcela zničil dvě historické chaty Na Tokáni na Děčínsku, způsobil podle předběžných odhadů škodu víc než 23 milionů korun. Obě chaty u Rynartic v Českém Švýcarsku byly kulturními památkami. Jako nejpravděpodobnější příčina požáru se zatím jeví technická závada, sdělil mluvčí policie Daniel Vítek.

Kriminalisté stále pracují s několika vyšetřovacími verzemi. „Abychom jednoznačně stanovili příčinu požáru, musíme vyčkat na výsledky znaleckých posudků,“ uvedl mluvčí policie.

Hořet začalo v turisty oblíbené lokalitě Na Tokáni v pátek ráno, oheň objevili revírníci parku. Na místě zasahovalo přes sto hasičů. Popelem lehly dvě historické lovecké chaty soukromého majitele. Pozůstatky po cenných stavbách si tento týden prohlédnou památkáři.

Policejní vyšetřovatelé ohledání místa provedli o víkendu po úplné likvidaci ohně a vychladnutí požářiště. „Spolupracovali jsme s vyšetřovateli hasičů, znalci z Technického ústavu požární ochrany, na ohledání se podílel i policista skupiny speciálních kynologických činností se služebním psem vycvičeným na detekci akcelerantů hoření,“ uvedl policejní mluvčí.

V lokalitě Na Tokáni stály historické chaty lovců tetřevů postavené v alpském stylu v 19. století. Později začaly sloužit turistickým účelům. Oblast je oblíbeným výletním cílem, zároveň je památkově chráněná. Dosavadní podoba zničených chat pocházela ze třicátých let minulého století. Požár je již jednou poškodil, a to na počátku 20. století.

Podle ředitele obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko Jana Šmída se chaty připravovaly na obnovení provozu po pauze vynucené koronavirem. To potvrdil zástupce jejich majitelů Miroslav Keller. „Čekali jsme s otevřením na pondělí. Měli jsme i spoustu rezervací, to teď budeme muset všechno vyřešit,“ uvedl v pátek. 

Šmíd zdůraznil, že pro národní park je to velká ztráta. „Troufl bych si říct, že co jsou pro Beskydy chaty na Pustevnách, tím jsou pro České Švýcarsko chaty Na Tokáni,“ srovnal.