Ohrožených dětí kvůli koronaviru přibývá. Některé organizace se obávají finančních problémů

Události: Přibývá ohrožených dětí (zdroj: ČT24)

Více násilí v rodinách je podle psychologů i poraden další aspekt koronavirové krize. Přeplněné kapacity teď hlásí i zařízení pomáhající ohroženým dětem. V poslední době totiž zaznamenaly stoupající počty případů psychického týrání i sexuálního zneužívání. Například ředitelka Klokánku a předsedkyně Fondu ohrožených dětí Hanka Kupková v poslední době řešila každou druhou noc příjem nových ohrožených dětí, což je podle ní více než obvykle.

„Sexuální zneužívání, které dříve nebývalo, tak teď je ho mnohem více,“ říká Kupková, podle níž je i více případů psychického týrání.

Mimořádné nasazení mají proto i zaměstnanci. Například pracovnice Klokánku v Hostivici Květa Mrkousová se už tři týdny v kuse stará o čtyři děti. „Čím delší dobu tady jsem, tak mě to více nabíjí,“ popisuje.

Jenže podle neziskových organizací se situace pro mnohé děti brzy nezlepší. Ohroženým rodinám proto pomáhají i sbírky. „Ekonomické dopady v rodinách budou ještě narůstat,“ potvrzuje předpoklad mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické Pavel Hanych. Organizace jako pomoc pro rodiny, které nebudou mít prostředky, připravila školní pomůcky, ale také doučování nebo letní tábory.

Zvýšený počet případů zaznamenala i advokátka a specialistka na rodinné právo a domácí násilí Lucie Hrdá. „Máme každý třetí případ s domácím násilím. Je to většinou tak, že to vyvrcholilo, ty oběti teď vědí, že už musí odejít,“ říká.

Okamžitou pomoc v takových případech nabízí třeba i jedna z SOS dětských vesniček v Praze. Aktuálně je v ní sedm nezletilých.

Otázka prostředků

Právě na tato zařízení ale také dopadla koronavirová opatření. „Dramatické to bude na podzim. Nebudou přispívat pravidelní dárci nebo firmy,“ uvádí ředitelka vesničky Jindra Šalátová s tím, že odhad mají kolem šesti milionů.

A finanční stránka pomoci se týká i Klokánku. „Řešíme potraviny, drogerii, běžné věci. Teď když nastane škola, tak nějaké výlety, to všechno musíme hradit jako běžná rodina,“ uvádí Kupková, co všechno organizace obětem poskytuje.

Momentálně ministerstvo práce připravuje dodatečnou podporu. Pomoci by měla také novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, která obsahuje navýšení příspěvku, sněmovna by ji mohla projednat v červnu.