Nemocnice musí šetřit, dotkne se to například léků

Události: Nemocnice budou šetřit (zdroj: ČT24)

Zdravotnická zařízení vyčíslují své ztráty kvůli koronavirové krizi, všechny větší nemocnice při pandemii přišly o desítky milionů korun a teď plánují šetřit. To dopadne třeba i na nákup léků, někde se chystají nasadit takzvané biosimilární přípravky – tedy kopie originálních biologických léků.

Například biologická léčba pro pacienty s lupénkou vyjde měsíčně až na 40 tisíc korun, lékaři teď proto kvůli ceně vítají levnější varianty léků, kterým vypršela licence. „Další výrobci mohou podobnou molekulu vyrábět, už nemusí projít veškerými těmi kroky, které musel projít originální výrobce a to výrazně snižuje cenu. U biosimilární léčby se často dostaneme i pod 10 tisíc korun,“ vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Léčba je méně nákladná, ale stejně účinná a i proto ji teď dostává třeba více pacientů s Crohnovou chorobou. „Mělo to dopad, že se ušetřily finance pro další pacienty nebo se můžou využít pro inovaci přístrojů, screening,“ říká přednosta klinického centra ISCER Milan Lukáš.

Navíc se objevují stále nové a dražší léky, například v pražské motolské nemocnici teď aplikovali přípravek proti spinální svalové atrofii za více než 50 milionů korun.

„Kdyby ta cena klesla o desetinu, tak je to pokles o pět milionů. Vstup nových biosimilárních přípravků na trh šetří peníze, které opravdu budou potřeba,“ uvádí ředitel Fakultní nemocnice v Motole a místopředseda Asociace nemocnic ČR Miloslav Ludvík.

Tento týden asociace nemocnic vyzvala jednotlivá zařízení, aby spočítaly své ztráty například za ochranné pomůcky, testování nebo vybudované jednotky pro lidi s covidem-19. Čísla mají sloužit pro další jednání s pojišťovnami.

Třeba právě motolská nemocnice vyčíslila náklady na boj s koronavirem na 76 milionů korun, o další stovky milionů navíc přišla kvůli odloženým zákrokům. „Musíme najít zdroj, kde vykompenzujeme 76 milionů. Uzavřeli jsme covidové jednotky, vracíme je původnímu určení,“ dodává Ludvík.

Své ztráty počítá i Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. „Dramatičtější je to, že se výrazně snížily výkony nemocnice a tam je propad kolem 100 milionů měsíčně,“ říká její řiditel Petr Arenberger.

Kompenzovat náklady má nová úhradová vyhláška. Změny se mají týkat nemocnic, ambulantních specialistů i praktických lékařů. Novelu chce ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)  sněmovně do předložit dvou týdnů, předpokládá, že se bude projednávat ve stavu legislativní nouze.