Ústřední krizový štáb bude fungovat i po konci nouzového stavu, uvedl Hamáček

Brífink ministra vnitra Jana Hamáčka z Lán 12. května (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman se odpoledne sešel s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), hlavním tématem byl stav současné pandemie v Česku. Hamáček po jednání uvedl, že Ústřední krizový štáb se bude scházet i po konci nouzového stavu. Fungovat ale bude v omezeném režimu. Každodenní přírůstek případů koronaviru se posledních 11 dnů stále drží pod osmi desítkami. České univerzity poskytují výkon svých počítačů mezinárodnímu projektu, který hledá lék na nemoc covid-19. V poledne z kostelů zněly zvony jako poděkování zdravotníkům.

On-line přenos

Šíření koronaviru - květen

  • 23:26

    Guvernér Louisiany John Bel Edwards prodloužil koronavirová opatření o další čtyři týdny. Ta původně přitom měla skončit tento pátek.

  • 23:23

    Dalším dvěma organizátorům Trumpova předvolebního mítinku v Tulse vyšel pozitivní test na koronavirus. Celkově jich je už osm. Informoval o tom britský deník The Guardian.

  • 19:02

    Ve Francii zaznamenali v minulých 24 hodinách 31 úmrtí s covidem-19. Denní počet zemřelých se tak už jedenáctý den za sebou drží pod stovkou.

  • Laboratoře v Česku v pondělí potvrdily 53 případů nákazy novým typem koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Denní přírůstek případů se posledních 11 dnů drží pod osmi desítkami.
  • Žáci a studenti u přijímacích a státních zkoušek nemusí za určitých podmínek nosit roušku. Umožňuje jim to výjimka ministerstva zdravotnictví.
  • V poledne se v kostelích rozezněly zvony jako poděkování zdravotnímu personálu za nasazení a obětavost během koronavirové pandemie.
  • Prezident Miloš Zeman se odpoledne sešel s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD), hlavním tématem byl stav současné pandemie v Česku. 
  • Hamáček uvedl, že se Ústřední krizový štáb bude v omezeném režimu scházet i po konci nouzového stavu.

Hlavním tématem schůzky prezidenta Miloše Zemana s vicepremiérem a šéfem Ústředního krizového štábu Janem Hamáčkem byla pandemie koronaviru v Česku. Jednali však také o dalších aktuálních záležitostech.

Po setkání Hamáček uvedl, že se s premiérem Andrejem Babišem (ANO) dohodl, že Ústřední krizový štáb bude po konci nouzového stavu i nadále fungovat. Bude se však podle něj scházet méně často. Nouzový stav platí do 17. května, vláda o jeho prodloužení žádat nebude.

S prezidentem prý Hamáček hovořil například o pomoci pandemií zasažené ekonomice a návratu k normálu. Řešili také přípravu na možný vývoj epidemie na podzim.

Tradici společných obědů zahájili Zeman s Hamáčkem v lednu, sešli se přibližně po měsíci.  

Přírůstek se již 11 dní drží pod osmi desítkami nových případů

Denní přírůstek případů koronaviru se posledních 11 dnů drží pod osmi desítkami. Počet nově odhalených případů se odvíjí od množství provedených testů. Za pondělí potvrdily 53 nových případů nákazy.

Od půlnoci do úterního podvečera pak přibylo v zemi 22 potvrzených infekcí. Od začátku epidemie se v Česku nakazilo 8198 lidí, 282 pacientů s covidem-19 zemřelo, vyléčilo se 4865 infikovaných. Nemocných je aktuálně v celé zemi 3051.

Nejvíce nakažených zaznamenali dosud v Praze, a to 1854. Více než 1100 případů hlásí ještě Moravskoslezský kraj. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je nejvíce nakažených v Karlovarském kraji (146), následují Praha a Olomoucký kraj. Naopak nejlépe na tom jsou jižní Čechy, kde na 100 tisíc obyvatel připadá zhruba 28 nakažených.

Počet úmrtí s covidem-19 se už téměř měsíc pohybuje denně v jednotkách lidí. Nejvíce úmrtí připadá ve statistikách na 8. duben, kdy v nemocnicích s covidem zemřelo 14 lidí. O posledním prodlouženém víkendu zemřelo s covidem deset lidí –⁠ čtyři v pátek, v sobotu tři a v neděli také tři.

Nejvíce obětí připadá na hlavní město, kde od března zemřelo 93 lidí, následuje Moravskoslezský kraj se 44 mrtvými. Jedinou oběť eviduje Zlínský kraj. Většina obětí připadá na seniory, lidí starších než 65 let zemřelo s koronavirem 251. Dvě nejmladší oběti jsou ve věkové skupině od 25 do 34 let.

Lidí, kteří jsou kvůli covidu v nemocnici, postupně ubývá. V pondělí ráno bylo hospitalizováno 233 lidí, z toho 42 bylo ve vážném stavu.  

K dalšímu uvolňování opatření epidemiolog Rastislav Maďar v úterý uvedl, že v současnosti vzniká škála, která bude jednotlivé regiony hodnotit podle stavu epidemie. 

„Bude to škála od jedné do deseti a podle toho, kam se bude ten region nebo Česká republika celoplošně dostávat, se budou aplikovat další opatření,“ vysvětlil Maďar, který je koordinátorem pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví pro uvolňování opatření přijatých proti šíření epidemie.

Podrobnosti ministerstvo zdravotnictví a ÚZIS teprve představí, dodal epidemiolog.

Výběr mýta v dubnu klesl o 19 procent

Stát vybral v dubnu na mýtných poplatcích 746,6 milionu korun, což je i přes letošní rozšíření systému meziročně o 19 procent méně. Projevila se tak koronavirová krize, intenzita dopravy klesala rovnoměrně na dálnicích i zpoplatněných silnicích první třídy. Informoval o tom správce mýtného systému společnost CzechToll.

V předchozích měsících výběr meziročně rostl, zejména kvůli lednovému rozšíření zpoplatněných silnic o více než 900 kilometrů. Ještě v březnu stát vybral 998 milionů korun, což bylo meziročně o 3,6 procenta více. Nyní se tak na výši výběru mýtného naplno projevil pokles autobusové i nákladní dopravy.

České školy hledají lék

České univerzity a další akademické instituce poskytují výkon svých počítačů mezinárodnímu projektu Folding@home, který hledá lék na nemoc covid-19 způsobovanou koronavirem. Zapojilo se do něj už 39 týmů z 15 institucí z Česka.

Největší výpočetní výkon nyní z českých týmů nabízí Fakulta informačních technologií (FIT) Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). Následuje Vysoké učení technické v Brně a Západočeská univerzita v Plzni. V tiskové zprávě to v pondělí oznámila mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. V celosvětovém žebříčku je FIT ČVUT poskytnutým výkonem na 258. pozici z 253 tisíc zapojených týmů.

Zazněly zvony, Pražské jaro bude jen on-line

V poledne se zhruba na minutu rozezněly v Česku kostelní zvony jako poděkování zdravotnímu personálu za nasazení a obětavost během koronavirové pandemie. Zvláštní poděkování patřilo zdravotním sestrám, které slaví Mezinárodní den zdravotních sester. Česká biskupská konference požádala duchovní správce, aby toto zvonění ve farnostech zajistili.

Události: Koronavirus v Česku. V zemi se rozezněly kostelní zvony jako poděkování zdravotníkům (zdroj: ČT24)

Místo tradičního úvodu Pražského jara, které bylo vždy ve znamení Mé vlasti Bedřicha Smetany, se uskuteční on-line koncert složený z gratulací k 75. výročí festivalu. Součástí gratulace bude píseň, kterou pro tuto příležitost složil skladatel Petr Wajsar. Festivalu ze svých domovů mimo jiné popřejí mezzosopranistky Bernarda Finková a Dagmar Pecková, klavíristé Garrick Ohlsson a Miroslav Sekera, hornista Radek Baborák, Pražákovo kvarteto a Epoque Quartet. Ze střechy Rudolfina bude pořadem provázet hudebník a režisér Ondřej Havelka.

Národní galerie Praha otevře pro veřejnost polovinu svých objektů, ve kterých má stálé expozice a pořádá dočasné výstavy. Návštěvníky přivítá Veletržní palác, Schwarzenberský palác a klášter sv. Anežky České. Výstavy, které začaly těsně před uzavřením galerií kvůli koronaviru, se budou prodlužovat. Na návštěvníky ale čekají omezení vycházející z nařízení vlády.