Ošetřovné pro OSVČ vzroste, pracovní povinnost mediků skončí, rozhodla vláda

Ošetřovné pro živnostníky kvůli uzavřeným školám či sociálním službám se zvýší ze 424 na 500 korun na den, a to od dubna. Vyšší částka se bude vyplácet nejdéle do konce června. Vláda schválila také obnovení mezinárodní železniční a autobusové dopravy od 11. května. Kabinet v pondělí odsouhlasil také odklad celé elektronické evidence tržeb (EET) až do konce letošního roku, v úterý by se tím měla zabývat sněmovna.  Od května budou cizinci moci do Česka za prací.

  • Vláda schválila obnovení vlakových a autobusových spojů do zahraničí od 11. května. Zákaz platí od 14. března. 
  • Kabinet odsouhlasil odklad celé EET do konce letošního roku, v úterý se tím bude zabývat sněmovna. 
  • Vláda přerušila jednání o zákonu o veřejném zdraví. Ministerstvo vnitra připraví návrh dalšího postupu přes novelu ústavního zákona o bezpečnosti, řekl šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD).
  • Na letišti v Mošnově v pondělí přistálo poslední letadlo s dodávkou ochranných pomůcek z Číny pro ministerstvo zdravotnictví. Poslední dodávka pro ministerstvo vnitra dorazila do Česka v neděli.
  • Vědci v Česku začali vyvíjet vakcínu proti nemoci covid-19. Na vývoji spolupracuje Státní zdravotní ústav (SZÚ), Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM).
  • Ošetřovné pro živnostníky se kvůli uzavřeným školám či sociálním službám zvýší od dubna ze 424 na 500 korun na den. Vyšší částka se bude vyplácet nejdéle do konce června.
On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Ošetřovné ve výši 500 korun na den budou moci získat rodiče dětí do třinácti let i starších školáků s postižením či lidé, kteří se po zastavení provozu sociálních služeb starají o starší či handicapované členy domácnosti. 

Ošetřovné se živnostníkům vyplácí jako dotace. Ty se zatím měly poskytovat za období od vyhlášení nouzového stavu 12. března do konce dubna. Vláda podmínky upravila podle pravidel pro zaměstnance. Těm se ošetřovné už zvýšilo od dubna ze 60 na 80 procent základu příjmu. Vyplácet se má nejdéle do konce školního roku.

Vláda už odsouhlasila odklad EET do konce roku. Sněmovna zatím schválila její pozastavení na dobu nouzového stavu a následující tři měsíce. Žádný podnikatel tak nyní nemusí evidovat své tržby a úřady tuto povinnost ani nekontrolují. Nouzový stav je prozatím schválen do 17. května. Od 1. května měla být EET spuštěna v další vlně pro ty, kteří dosud neevidovali tržby. Jde například o řemeslníky nebo lékaře.

Brífink po jednání vlády 4. května (zdroj: ČT24)

Kabinet v pondělí přerušil jednání o zákonu o veřejném zdraví. Vnitro připraví návrh dalšího postupu přes novelu ústavního zákona o bezpečnosti, řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Novela zákona by ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO) umožnila vyhlásit některá opatření, která nyní vyhlašuje vláda podle krizového zákona. Vojtěch ale řekl, že pravomoci resortu by jenom zpřesnila.

„Zákon o veřejném zdraví nikdy nebyl plošně aplikován, snad jen v době metanolové aféry. Zákon například definuje epidemiologicky závažné činnosti, ale neumožňuje je nijak regulovat,“ upozornil Vojtěch.

Vlaky a autobusy vyjedou za hranice příští týden

Kabinet schválil taky obnovení železniční a autobusové dopravy do zahraničí od 11. května, řekl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Nyní platí zákaz mezinárodní dopravy pro všechny osobní dopravce v mezinárodní osobní silniční, železniční i vodní dopravě. Vztahuje se na přepravu cestujících, nákladní doprava může do zahraničí i teď. Vlaky a autobusy nejezdí do zahraničí od 14. března.  

Havlíček zatím nespecifikoval, za jakých podmínek by doprava do zahraničí měla fungovat. Vláda od předminulého týdne umožnila cesty do ciziny, při návratu do Česka se lidé musejí prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset jít do dvoutýdenní karantény.

Na území Česka budou moci od 11. května vstoupit (s negativním testem na koronavirus) taky občané zemí mimo Evropskou unii, a to kvůli sezonním pracím. O uvolnění pravidel zavedených kvůli epidemii koronaviru rozhodla vláda, informovalo ministerstvo vnitra.„Jedná se například o sezonní zaměstnance v zemědělství či pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách,“ uvedlo.

Letecky opět do Amsterdamu i Düsseldorfu

Ožívá opět i Letiště Václava Havla. Dva západoevropští dopravci obnovují své linky do Prahy. Každý den opět bude přistávat modro-bílé letadlo KLM na lince z Amsterdamu. „Druhým dopravcem je Eurowings do Düsseldorfu, nicméně to je linka, která bude v provozu dvakrát týdně, zatímco Amsterdam by měl létat každý den,“ uvedl mluvčí letiště Roman Pacvoň.

Připomněl, že bez přerušení létají do Prahy linky ze Sofie a Minsku. Cestující musí očekávat, že i na letišti budou muset dodržovat zpřísněná pravidla, povinné jsou roušky i dvoumetrové odstupy. 

Návrat dětí do školek je nejasný

Po více než měsíci se na některých místech Česka v pondělí ráno plošně otevřely mateřské školy, jinde ale zůstávají stále zavřené. Školky totiž nesvazuje žádné nařízení vlády. Ty, které fungují, jsou často poloprázdné a například z šesti největších měst v Ústeckém kraji plošně fungují jen ve dvou z nich. 

Pokud školka otevře a rodič tam své dítě nedá, automaticky ztrácí nárok na ošetřovné. Ministři se snaží dohodnout na změně. „Pokud rodič nemůže své dítě do školky nebo školy umístit, protože tam reálně hrozí rizika, tak by nárok na ošetřovné měl trvat a já pro to udělám maximum,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Řada mateřinek plánuje otevřít v průběhu května, nejpozději do 25., kdy se částečně otevírají i první stupně základních škol.

Návrat dětí do školek je nejasný (zdroj: ČT24)

Kabinet ruší pracovní povinnost studentů medicíny

Vláda s účinností od 11. května zrušila pracovní povinnost, kterou měli uloženou studenti závěrečných ročníků zdravotnických oborů. Studenti podle ministra zdravotnictví mohou v zařízeních, kde dosud působili, zůstat nadále na dobrovolném základě či na základě pracovních dohod.

Opatření podle něj navazuje na to, že kabinet rozvolňuje svá omezení v případě různých typů škol. Zrušení dosavadního opatření se podle Vojtěcha týká i sociálních služeb.

Pracovní povinnost uložila vláda studentům v polovině března. Doprovázel ji mimo jiné zákaz, aby pracovníci ve zdravotnictví čerpali dovolenou. O zrušení zákazu dovolené rozhodl kabinet 9. dubna. V případě studentů tehdy povinnost ponechal a dal k dispozici hejtmanům seznam studentů, aby měly regiony o studentech lepší přehled a mohly je umisťovat tam, kde jsou potřeba. Do té doby se studenty zabývaly centrální orgány a ministerstvo. 

Poslední dodávka zdravotnického materiálu z Číny dorazila do Ostravy

Na letišti v Mošnově v pondělí přistálo poslední letadlo s dodávkou ochranných pomůcek z Číny, dohromady do země deset letadel dopravilo 300 tun zdravotnického materiálu určeného pro ministerstvo zdravotnictví.

Z Číny však létala i další letadla s ochrannými pomůckami, která si ale zaplatily soukromé firmy. Šlo zhruba o dva letouny týdně. „Komerční lety se zdravotnickým materiálem budou fungovat i nadále. Letadla už ale nepřepravují jen ochranné pomůcky. Zdravotnický materiál tvoří asi 60 procent nákladu, zbytek jsou různé jiné komodity,“ řekl Petr Mikel z logistické společnosti EGT Express.

Už v neděli v Praze přistálo poslední letadlo se zdravotnickým materiálem pro ministerstvo vnitra. Od 20. března, kdy lety začaly, přepravilo pět desítek strojů kolem dvou tisíc tun roušek, respirátorů a dalšího materiálu. Vnitro dosud za objednávky zaplatilo skoro čtyři miliardy korun.

Začaly práce na české vakcíně

Státní zdravotní ústav (SZÚ), Ústav hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) a Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) začaly společně vyvíjet vakcínu proti covidu-19. Zatím je v první, laboratorní fázi, následovat budou další dvě. 

„Vývoj nemoci může být takový, že nás čeká druhá nebo třetí vlna. Je lepší být připraven,“ řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví. Podle něj má Česko špičkové odborné zázemí a odborníci mají dost zkušeností. Na vývoji by se mohlo podílet i ministerstvo zdravotnictví.

Všichni účastníci výzkumu na vakcíně údajně pracují ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. „Účinná antivirotika jsou velmi obtížná, je jich velmi málo. Naše budoucnost v prevenci je očkování,“ řekla přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEMu, šéfka výzkumného projektu a poslankyně ANO Věra Adámková.

Ředitel ÚHKT Petr Cetkovský na tiskové konferenci uvedl, že pokud bude první fáze výzkumu úspěšná, zahájí tým odborníků proces preklinického a klinického hodnocení.

Otevírá Národní knihovna, studovna ale zatím zůstane prázdná

Knihovny sice mohou mít otevřeno již od posledního dubnového pondělí, ale hlavně ty větší to vesměs nestihly s odkazem na přísné hygienické podmínky, které musely splnit. Mezi prvními otevřela minulou středu Moravská zemská knihovna, naopak Národní knihovna v Praze obnovuje provoz až nyní, a to jen částečně. Zatím bude nabízet pouze absenční výpůjčky a je možné začít vracet vypůjčené tituly. Studovna se otevře až od příštího pondělí, bude ale potřeba předem si v ní rezervovat návštěvu.

Otevírá také Městská knihovna v Praze, nikoli však její centrální pobočka na Mariánském náměstí a pobočky na Lužinách a Skalce, které zůstanou uzavřené ještě týden. Ostatní mají kromě služeb omezenou i provozní dobu.

Knihovníci ale zdůraznili, že není potřeba do knihoven spěchat kvůli vrácení knih, které jsou nyní v domácnostech třeba i čtvrt roku. „Jedná se o velký počet nejen knih, ale také osob, které musí Klementinum navštívit. Rozhodli jsme se pro automatické prodloužení výpůjčních lhůt u nyní vypůjčených titulů do 1. června bez jakýchkoliv sankcí,“ uvedl ředitel Národní knihovny Martin Kocanda. Shodně prodloužila výpůjční lhůtu pražská městská knihovna.

Ke 4. květnu ale nepřichází žádná nová vlna rozvolňování opatření zavedených v březnu kvůli šíření koronaviru v ČR. Další krok naplánovala vláda až na 11. květen, kdy otevřou muzea, divadla, velké obchody, restaurační zahrádky či kadeřnictví. Provoz budou moci obnovit také nákupní centra. Koordinátor týmu epidemiologů ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar připustil, že experti z toho nejsou nadšeni.

„Obchodní centra jsou designována a chtějí, aby tam zákazníci trávili co nejvíce času. My jako epidemiologové jsme se smířili s tím, že obchodní centra otevírají 11. května, pokud vydrží epidemiologická situace, ale musí se naprosto změnit přístup provozovatelů i vedení obchodních center i zákazníků. Musí tam trávit co nejméně času, budou tam vymezené zóny, kudy se budou pohybovat, budou uzavřené odpočinkové zóny,“ upozornil.

Podle Karoliny Šustrové z firmy Unibail-Rodamco-Westfield bude v nákupních centrech také bezpečnostní koordinátor. „Bude mít na starost zbytek personálu,“ uvedla. Dodržování dvoumetrových odstupů mezi lidmi potom budou nákupní střediska zajišťovat především pomocí infografiky, plakátů, bude na ně ale dohlížet i bezpečnostní služba.

Ministerstvo rozdělí peníze na výrobu pomůcek

Ministerstvo průmyslu a obchodu začalo přijímat žádosti o dotace z 300milionového programu Technologie COVID-19. Podpoří výrobce zdravotnických prostředků, ochranných pomůcek či přístrojů na likvidaci infekčního odpadu. Budou moci žádat o podporu od 250 tisíc do 20 milionů korun.

Podporu bude možné získat i zpětně na výdaje vzniklé od 1. února, ministerstvo přitom nevyloučilo, že by mohlo do programu přidat více peněz. „V případě výraznějšího převisu kvalitních projektů lze očekávat adekvátní navýšení alokace na tuto výzvu,“ uvedl úřad.

Resort předložené projekty podpoří z 50 procent z Operačního programu podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK). Projekty budou muset být uskutečněny do půl roku od data vydání rozhodnutí o poskytnutí dotace.

V neděli přibylo 26 nemocných

Počet lidí s pozitivními testy na koronavirus se v Česku v neděli zvýšil o 26 na celkových 7781, shodný počet dosud nakažených uvádělo ministerstvo zdravotnictví i v pondělí ráno. Z nich 3940 bylo k půlnoci stále nemocných a 3592 pacientů se vyléčilo. Nárůst počtu nemocných v neděli oproti sobotě s 18 novými případy zrychlil, stále ale šlo o velmi nízké číslo. Zároveň však byl nízký i počet provedených testů – tak jako každý víkend.

V neděli klesl počet provedených testů na 3667, což bylo zhruba o dvě stovky méně než v sobotu a o několik stovek více než minulou neděli. V pracovní dny se počty testů pohybují obvykle mezi sedmi a osmi tisíci, minulé úterý se počet provedených testů blížil devíti tisícům.

„Varoval bych před přehnaným optimismem. Čekají nás velké uvolňovací vlny, kdy se snažíme karanténu postupně rušit. Výsledkem může být, že dojde k nárůstu počtu případů. Nemůžeme dopustit, aby to bylo na takové úrovni a takovým směrem, abychom museli zvažovat, že budeme brzdit to, co plánujeme v následujících týdnech,“ podotkl Rastislav Maďar.