Ministryně práce Maláčová: Jak český trh zvládá krizi, ukáže až dubnová nezaměstnanost

Otázky Václava Moravce: Ekonomická opatření proti koronavirové krizi (zdroj: ČT24)

Stát by teď měl podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) zamezit nezaměstnanosti a podpořit malé firmy. V březnu zůstala nezaměstnanost na únorových třech procentech, a i když první dubnové dny vykazují standardní hodnoty, vývoj lze odhadovat jen s obtížemi, uvedla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Maláčová také odmítla myšlenku premiéra Andreje Babiše (ANO) na podporu aerolinek Smartwings.

„Teď začíná být jasné, že teprve duben ukáže, jak budou firmy a vlastně vůbec celý trh práce reagovat na koronavirovou krizi. Čísla jsou potěšující, ale neznamená to, že to tak zůstane,“ uvedla Maláčová v Otázkách Václava Moravce.

V prvních dubnových dnech úroveň nezaměstnanosti podle Maláčové neroste. Ministerstvo práce v současnosti předpokládá zvýšení nezaměstnanosti ze tří na osm procent. „Pět procent opravdu věštíme. Zkopírovali jsme to z dopadů hospodářské krize z let 2008 a 2009,“ řekla Maláčová. Pětiprocentní nárůst označila jako černý scénář.

Vývoj nezaměstnanosti v Česku
Zdroj: MPSV

Ani podle ekonoma Filipa Matějky z CERGE-EI a člena Ústředního krizového štábu nelze vývoj předvídat. „Vypadá to, že je to největší ekonomická rána pro západní svět za posledních padesát let, daleko větší než finanční krize před deseti lety,“ řekl Matějka.

Stát podle něj musí hlavně zabránit vzrůstu nezaměstnanosti. „V každém případě vzroste hrozně moc,“ uvedl. Nepředpokládá ale, že by došlo k podobné situaci jako za velké hospodářské krize ve 30. letech. „Teď přece jen víme daleko více, jak řídit ekonomiku,“ řekl. Důležité je podle něj následující dva měsíce podpořit nejen firmy, ale i domácnosti, které nemají naspořeno.

Počet nezaměstnaných a volných míst
Zdroj: MPSV

Získat pomoc od státu by mělo být co nejjednodušší

Podle senátorky a místopředsedkyně KDU-ČSL Šárky Jelínkové nebude mít opozice problém s podporou pomoci živnostníkům nebo kurzarbeitu. Ten je podle Jelínkové potřebný, podmínky pro vyplnění žádosti jsou ale složité. S tím souhlasil i Matějka.

Vývoj nezaměstnanosti v Evropě
Zdroj: Eurostat

„Ve Švýcarsku podnikatel jeden den vyplnil formulář a druhý nebo ten samý den měl peníze na účtu. Teprve potom vláda zkontrolovala, jestli si nevymýšlel. U nás to bylo tak, že podnikatelé vyplňovali strašně moc formulářů. Trvalo to den nebo dva a teprve potom za týden dostali e-mail s pořadovým číslem,“ uvedl ekonom.

Maláčová ale oponovala, že vyplnit žádost o příspěvek na mzdu nebo její náhradu je jednoduché. Vyplácet by je podle ní mohl stát v řádech dní, záleží ale také na tom, jestli firmy nebudou v žádostech dělat chyby. „Pokud to budeme muset stornovat a vracet, tak se to pro všechny zpozdí. Pokud to bude všechno v pořádku, bude se to sekat jako cvičky,“ řekla Maláčová.

Ministryně práce a sociálních věcí plánuje pomoci i lidem odkázaným na příjem z dohod o provedení práce. Na ně by mělo být rozšířeno vyplácení takzvaného bolestného, o kterém tento týden rozhodla vláda. Původně na něj měla dosáhnout jen menší část živnostníků, následně ale ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) oznámila úpravu pravidel.

Ekonom: Velkým podnikům pomůžou banky, stát musí sanovat malé firmy

V sobotu premiér Andrej Babiš pro Českou televizi uvedl, že by měl stát vstoupit do klíčových podniků, pokud by se kvůli koronavirové krizi dostaly do problémů. Jako příklad uvedl nízkonákladové aerolinky Smartwings. Společnost už ale měla potíže před vypuknutím pandemie. Její šéf Jiří Šimáně navíc patří mezi premiérovy přátele, což zažehlo podezření, že miliardy ze státní kasy by mohly podporovat hlavně lidi okolo Andreje Babiše.

„Stát by se měl zaměřit naopak na malé firmy. Velké firmy totiž zvládnou zařídit banky. Když bude mít problém třeba společnost Škoda, tak banka najde způsob, jak pomoci. Stát musí pomáhat plošně menším a středním firmám,“ řekl Matějka.

Podle Maláčové Babiš návrh vládě zatím nepředložil. „Diskuse na vládě o tom ještě neproběhla. Bude muset proběhnout. Pomáhat se má malým a středním podnikům, nikoliv miliardářům,“ řekla. Privatizace někdejších ČSA, dnešních Smartwings, se podle ní ukázala jako chyba. „Pokud do toho stát bude vstupovat, mělo by to mít pouze kapitálový projev. Takže podíl státu,“ dodala.