Koronavirem se v Česku nakazilo 434 lidí, přibylo 90 případů. Podle Prymuly poroste jejich počet ještě měsíc

Brífink po úterním jednání vlády o opatřeních proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Oproti pondělnímu večeru je v České republice 90 nových případů nákazy koronavirem. K úternímu večeru se tedy zvýšil počet nakažených na 434. Podle předsedy krizového štábu Romana Prymuly poroste počet lidí s nemocí COVID-19 ještě nejméně měsíc. Aby tak dlouho vydržely léky, zakázala vláda jejich reexporty, tedy vývoz léčiv dovezených do České republiky.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

„Nařízení zakazuje dodání všech registrovaných léčivých přípravků určených pro trh na území České republiky do členských států EU a vývoz těchto léčebných přípravků do jiných zemí než států Evropské unie,“ uvedl Babiš. Dodal, že jde o reexporty, kdy někdo do tuzemska doveze léky a následně by je vyvezl. „Jde o to, aby léky zůstaly k dispozici občanům,“ dodal.

Z textu nařízení vyplývá, že účinné bude ode dne vyhlášení, a platnosti naopak pozbude ve chvíli, kdy skončí nouzový stav vyhlášený kvůli šíření nového typu koronaviru. Nouzový stav vyhlásila vláda minulý čtvrtek prozatím na 30 dní.

Prázdné ulice Prahy během nařízené karantény z obav rozšíření koronaviru
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Z 6600 testů 434 nakažených. U tří lidí je průběh nemoci vážný

Zatím se v Česku potvrdila nákaza 434 lidí. V pondělí večer jich bylo o 90 méně, v úterý ráno o 51 méně. Podle Babiše bylo provedeno zhruba 6600 testů. Z informací na webu ministerstva zdravotnictví věnovaném onemocnění COVID-19 vyplývá, že necelá polovina lidí se nakazila v zahraničí, zbytek v Česku. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) bude nemocných dále přibývat.

„Bezesporu ještě neproběhla kulminace epidemie, byť se zdá, že se podařilo poměrně zpomalit procentuální nárůst počtu nakažených,“ řekl v Událostech, komentářích.

Nikdo nový s nemocí COVID-19 nepřibyl v uzavřených obcí kolem Litovle a Uničova. V regionu tak zůstává 38 potvrzených nemocných, z toho 31 v uzavřené oblasti, oznámil odpoledne hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).

„Stále platí, že máme tři vyléčené pacienty a tři pacienty, kteří jsou na jednotce intenzivní péče na ventilaci. Jejich stav je vážný, ale zatím – zdá se – stabilní,“ uvedl večer ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„To jsou dva řidiči a jedna paní Na Bulovce. Všichni jsou na jednotce intenzivní péče, pod ventilací,“ doplnil Babiš k nejtěžším případům.

Ministerstvo zdravotnictví dočasně povolilo užití experimentálního léku na COVID-19 Remdesivir americké firmy Gilead, oč žádala Všeobecná fakultní nemocnice. Chtěla by přípravek použít pro svého pacienta v kritickém stavu, uvedla mluvčí nemocnice Marie Heřmánková. Zda ale pražští lékaři Remdesvir opravdu dostanou, není jisté. Až poté, co Česko výrobce o lék požádá, firma rozhodne, zda pacienta zařadí do klinické studie a lék mu poskytne.

Tři uzdravení pacienti, kteří se léčili v ústecké nemocnici, jsou z Děčína. Lidé, kteří lyžovali v severní Itálii, byli mezi prvními nakaženými novým typem koronaviru v Česku. U nás se poprvé prokázal 1. března. Kvůli nemoci platí v zemi nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu lidí i většiny aktivit.

Situace kolem koronaviru bude stát podle premiéra Českou republiku mnoho miliard až desítek miliard korun. Bude proto potřeba změnit rozpočet, který na letošní rok počítá zatím se schodkem 40 miliard korun. Babiš řekl, že by se mohly omezit například investice do armády, třeba nákup pásových bojových vozidel pěchoty.

Zasažen pražský dopravní podnik, magistrát i pošta

Jeden z útvarů na pražské centrále České pošty byl zasažený nákazou koronavirem. Nákaza se potvrdila i v nejvyšším managementu společnosti. „Postupujeme v souladu s pokyny pražské hygienické stanice. Dané kanceláře jsou dezinfikovány. Na České poště funguje tři týdny krizový štáb a jeho pracovní skupiny, pohybuje se v krizovém řízení podle jasných pravidel a společnost funguje,“ uvedl mluvčí státního podniku Matyáš Vitík.

Management se podle něj kvůli situaci ohledně koronaviru nyní věnuje jen nezbytné agendě, a to na home office s minimalizací jakéhokoli osobního kontaktu.

Mezi nakaženými je také pracovník jednoho z majetkových odborů pražského magistrátu. Úřad po jeho pozitivním testu poslal do preventivní karantény všechny zbylé pracovníky odboru. Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana odbor sídlí „v separátní budově“.

„Z důvodu bezpečnosti a na doporučení hlavní hygieničky je v tuto chvíli celý odbor uzavřen pravděpodobně na dva dny. Zítra (ve středu) bude celý odbor dezinfikován,“ doplnil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

V Praze byl také pozitivně testován na koronavirus řidič metra. Je v karanténě a stejně také dalších 27 zaměstnanců dopravního podniku – rovněž strojvedoucích. Všichni jezdí na trase B. Situace se ale nedotýká cetujících, s nimi se do styku nedostal.

Podle náměstka pro dopravu Adama Scheinherra se strojvedoucí nakazil od jiného člověka, který nemoc COVID-19 dostal. Hygienická stanice jej potom jako kontakt nemocného kontaktovala a nařídila mu karanténu, během níž byl strojvedoucí sám pozitivně testován. Podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové nemá strojvedoucí žádné vážné zdravotní obtíže.

Epidemie začne ustupovat nejdříve za měsíc, míní Prymula

Předseda ústředního krizového štábu Roman Prymula řekl po jednání vlády, že v horizontu týdne až deseti dnů by se měla zmírnit křivka nárůstu počtu nakažených. „Pokud se to podaří, tak ta epidemie bude narůstat ještě zhruba měsíc a pak by měla jít dolů,“ uvedl Prymula. Zdůraznil však, že jde o optimistický předpoklad podmíněný chováním lidí. Bude to podle něj platit, pokud „všichni budou dělat to, co mají, a že se nám podaří ten přenos limitovat“.

V nejbližších dnech by podle něj mělo začít oploštění v Itálii. „Neříkám, že budou klesat počty zemřelých, to bude ještě záležitost mnoha dnů, kdy by to teoreticky mělo stoupat, ale protože Itálie už udělala řadu opatření, a já doufám, že jsou dodržována, tak by se to na jejich křivce mělo projevit,“ řekl Prymula.

Omluva kvůli rouškám

Vládní politici reflektovali i chybějící roušky a respirátory. Babiš se omluvil za nedostatek roušek. „Nikdo nemohl předpokládat, že Státní hmotné rezervy měly 10 000 roušek, že jich bude potřeba miliony,“ poznamenal. „Omlouváme se, proč tam někdo nedal (roušek) dva miliony, ale to je snad zbytečné,“ uvedl Babiš. Vláda dle něj udělala maximum.

Politování nad situací vyjádřil také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Vím, že situace v zásobování ochrannými prostředky je tristní. Mě to strašně mrzí. Děláme, co můžeme. Dokud nedojdou ty velké dodávky, zakrývejte si, prosím, nos a ústa čímkoli, co je k dispozici,“ uvedl.

Prázdné ulice Prahy během nařízené karantény z obav rozšíření koronaviru
Zdroj: ČT24/Ivo Žídek

Jeho úřad zdůraznil, že za ochranné pomůcky – roušky, respirátory či ochranné obleky – zaplatilo ministerstvo již přes miliardu korun. Hamáček si přitom není jist, zda by za jiných okolností dokázal takovou transakci obhájit. „Kdybychom přišli v prosinci a já vám sdělil, že jsme vydali miliardu za ochranné prostředky, tak tady je peklo,“ poukázal. Nicméně nyní je podle něj objednáno v Číně 30 milionů roušek, statisíce ochranných brýlí a štítů a také respirátory, dorazit by měly i takzvané rychlostesty. 

Také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se na Twitteru omluvil za nedostatek roušek a respirátorů, na který si stěžují některé nemocnice či zdravotní sestry. Miliony kusů zdravotnického materiálu by podle něj měly do Česka dorazit v řádu dnů. Stát materiál nakupuje zejména v Číně.

Nicméně statisíce respirátorů (680 tisíc) a tisíce dalších ochranných pomůcek se podařilo nalézt i v Česku. Ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) uvedl, že byly uskladněné v průmyslové zóně v Lovosicích a „bylo podezření, že by mohly být vyvezeny z České republiky“.

Firma, u níž se ochranné pomůcky objevily, za ně dostane náhradu v cenách obvyklých, ochranné pomůcky odveze kraj, část si nechá a část předá státu, aby je mohli použít policisté a hasiči. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zdůvodnil současnou situaci mimo jiné tím, že před rozšířením koronaviru v ČR „byla situace velmi složitá, protože Čína intenzivně vykupovala veškeré prostředky“. „Je mi líto, že nejsme schopni promptně uspokojit obrovskou poptávku, která je nejenom ve zdravotnictví, ale i jiných segmentech. Děláme maximum pro to, abychom to napravili,“ zdůraznil. Vojtěch věří, že se situace během několika dnů stabilizuje.

Rouška, šála či šátek povinně v MHD i na úřadech

Ovšem doporučení chránit sebe i své okolí před nákazou koronavirem vzali například lidé v centru Prahy vážně, píše ČTK. Velká část lidí sice nosí profesionální jednorázové roušky, ovšem jiní mají pokrývky úst a nosu ušité z látky či kapesníku, mnozí se také chrání jen šálou či šátkem. Respirátory má naopak jen minimum lidí.

V městské hromadné dopravě jsou roušky nebo jiná pokrývka obličeje povinné. Na dodržování této povinnosti dohlížejí strážníci, městská policie jich pro dohled v hromadných dopravních prostředcích vyčlenila stovku. Ti podle ředitele Městské policie hl. m. Prahy Eduarda Šustera přistihli asi 600 lidí v MHD, kteří roušky nebo jinou ochranu obličeje neměli.

„Až 95 procent cestujících toto opatření respektuje. Mezi těmi, kteří ne, byli převážně cizinci,“ sdělila Irena Seifertová z pražské městské policie. Hlídky strážníků první den podle ní měly především upozorňovat cestující na zmíněné omezující opatření. Ve 245 případech cestující nos a ústa zakryté neměli, většina jich upozornění strážníků respektovala, 40 jich strážníci z hromadné dopravy vykázali.

Někdo chodí zakrytý i po ulici, část lidí si roušky nasazuje až před vstupem do obchodu či dopravního prostředku. Největší procento mezi těmi, kdo se nechrání, je mezi nejstaršími lidmi, kteří ale jsou podle zdravotníků nejvíce ohroženi a neměli by ani vycházet z domova.

Dopravní podnik navíc oznámil další změny. Provoz na zhruba čtvrtině autobusových linek pražské MHD bude kvůli koronaviru ukončen o asi hodinu a půl dříve než obvykle. Až do odvolání tak bude jezdit 38 linek pouze do 22:30. Vozy ale budou nově vždy zastavovat i v zastávkách na znamení.

Od středy potom začne pražská MHD jezdit v prázdninovém režimu. Dosud se omezení provozu dotkla jen některých autobusových linek, nově půjde i o metro a od příštího pondělí se prodlouží intervaly také tramvajím. Podle náměstka Scheinherra město reaguje na prudký pokles počtu cestujících – ve špičce jich ubylo asi 65 procent, mimo špičku 80 procent.

Cestující v brněnské tramvaji
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Roušky jsou povinné v MHD i v mnoha dalších městech včetně Brna, ostatní to doporučují. Chomutovská radnice potom vyhlásila povinnost zakrýt si ústa a nos pro každého, kdo opustí domov. „Rozhodnutí začne platit od půlnoci ve středu 18. března 2020 a jeho dodržování bude při své stávající kontrolní činnosti monitorovat městská policie,“ uvedla mluvčí města Denisa Špeilová. 

I Praha svá pravidla od středy dále zpřísní, lidé budou muset mít zakrytá ústa a nos také při návštěvách veřejných budov, v obchodech a kromě dopravních prostředků i na zastávkách MHD. Podobné opatření kromě veřejné dopravy i ve veřejných budovách či obchodech zavedl plošně na celém svém území i Liberecký kraj.

Pravidla plošné karantény lidé porušují, sešli se v hospodě i kině

Že lidé dodržují pravidla plošné karantény – podle kterých se smí chodit jen do práce, na nákupy, k lékaři, nosit zásoby svým blízkým, případně na osamělé vycházky do parků a do přírody – kontroluje policie a ta již eviduje několik jejich porušení. V pondělí, které bylo prvním dnem karantény, zaznamenala policie osm takových případů.

„Zpravidla to bylo nepovolené otevření provozovny, která má být uzavřena. Byly to restaurace, tu a tam jsme se setkali s otevřeným kinem nebo různými druhy obchodů, které mají být uzavřeny,“ shrnul ředitel pražské policie Tomáš Lerch. 

Kamiony v koloně na hranici s Polskem i Slovenskem

Kvůli koronaviru je složitá situace na uzavřených hranicích. Například u hraničního přechodu v Náchodě se vytvořila již dopoledne dlouhá fronta kamionů, které čekaly na vpuštění do Polska. Během dne dosáhla kolona až do Hradce Králové a situace se výrazně nezlepšila ani večer. Poláci zahájili důkladné kontroly lidí vstupujících do země, náchodský přechod je přitom jediný v Královéhradeckém kraji, kde lze překročit česko-polskou hranici. Ostatní hraniční přechody jsou uzavřené.

„V rámci možností dohlížíme na regulaci dopravy,“ řekla dopoledne mluvčí policie Magdaléna Vlčková. Policie se podle ní snaží zachovat průjezd v jednadvacetitisícovém Náchodě.

Náchodský starosta Jan Birke (ČSSD) uvedl v úterních 90' ČT24, že se podařilo večer vyčistit od popojíždějících kamionů alespoň město, protože policisté spolu s celníky a vojáky, kteří u hranice hlídkují, začali kamiony odstavovat. „Odstavují kamiony na příjezdu do Náchoda tak, aby mohli lidé v Náchodě vůbec projíždět,“ řekl Birke.

Přes přechod Náchod – Kudowa Slone míří hlavně kamiony, protože pro přepravu zboží zůstaly hranice otevřené. O půlnoci z neděle na pondělí začal platit zákaz cestování českých občanů kamkoli do zahraničí. Cizinci naopak nesmí do České republiky. Také Polsko zakázalo vstup cizinců do země. Pro vydané restrikce existují výjimky, například pro pendlery, tedy lidi jezdící přes hranice za prací.

Kolona kamionů u hraničního přechodu v Náchodě
Zdroj: David Taneček/ČTK

Špatná situace je i na dálnici D2 u hranic se Slovenskem, kde se dopoledne vytvořila více než dvacetikilometrová kolona. Před harrachovským přechodem do Polska stojí desetikilometrová kolona dosahující až do Kořenova.

Muž hrozil šířením viru

Policie v Ústí nad Labem dopadla muže, který podle ní napsal na Facebook, že má koronavirus a že ho roznáší. Onemocnění COVID-19 mu ale nikdy prokázáno nebylo. Na síti se objevilo: „Mám Corona a největší zábava je chodit do supermarketů a jazykem lízat pečivo.“

„Díky velmi dobré spolupráci s kolegy z Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje mohl být autor této poplašné zprávy ve včerejších (pondělních) pozdních hodinách kriminalisty obviněn z šíření poplašné zprávy,“ uvedla mluvčí policie Jana Slámová.

Protože se činu dopustil v době nouzového stavu a mohl tak způsobit nebezpečí vážného znepokojení obyvatelstva, jde o přitěžující okolnost, a proto mu za šíření poplašné zprávy hrozí vězení až na osm let.

Méně vážné následky měl čin opilého mladíka v Pardubicích, na kterého zavolal taxikář strážníky, když nechtěl zaplatit za svezení. „Zakašlal našemu kolegovi velmi silně do obličeje a doplnil to prohlášením že má koronavirus,“ vylíčila mluvčí městské policie Lucie Klementová. Mladík skončil na záchytce.

Obavy z koronaviru podle průzkumu pociťují především obyvatelé Prahy

Větší či menší míru osobního ohrožení koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, pociťuje 73 procent Čechů, zjistil výzkumu agentury Ipsos. Velmi ohroženo se cítí 11 procent obyvatel. Obavy podle průzkumu pociťují především obyvatelé Prahy. 

Do výzkumu se zapojilo 1094 lidí starších 18 let a agentura Ipsos ho provedla v období od 12. do 15. března. Data tak Ipsos sbíral ještě před vyhlášením celostátní karantény, která platí od půlnoci z neděle na pondělí. Do té doby byla přijata opatření, jako je uzavření škol, rušení kulturních akcí nebo uzavření hranic pro cizince z rizikových oblastí. Tato omezení valná většina lidí schvaluje. „O potřebnosti těchto opatření jsou přesvědčeni zejména starší lidé a také ženy,“ uvádí Ipsos.

Jako prevenci před nákazou koronavirem lidé nejčastěji volí pravidelné mytí rukou. Platí to pro 85 procent dotázaných. Sedm z deseti Čechů se vyhýbá místům s vyšší koncentrací lidí.