Divadelní hru Boss Babiš v některých městech odmítli. Hlavně tam, kde vládne ANO

168 hodin: Zakázaná hra (zdroj: ČT24)

Pražské divadlo RePublika zařadilo na svůj repertoár novou komedii – politickou satiru s názvem Boss Babiš. Je inspirována stejnojmennou knihou Jaroslava Kmenty. Divadelní soubor nemá stálou scénu a hostuje. Jenomže se satirou o premiérovi naráží. Divadla v některých městech, kde je ve vedení Babišovo hnutí ANO, začala RePubliku náhle odmítat. Pod zárukou anonymity lidé z kulturních středisek připouštějí, že se místních politiků bojí. O obavách ze hry Boss Babiš natáčeli pro 168 hodin Zuzana Tunová a Mario Kubaš.

Kde se divadlo RePublika s Bossem Babišem objeví, tam jsou sály vyprodané. Občas zvyšuje zájem i pověst „zakázané“ hry. Jenomže soubor zároveň začal narážet na některých scénách, kde jej dříve vítali s otevřenou náručí. Je zřejmé, že důvody nejsou umělecké, nýbrž čistě politické. Dělat si legraci z Andreje Babiše se v kulturních domech bojí.

Dramaturg kulturního domu z města, kde ovládá radnici hnutí ANO, řekl pod zárukou anonymity, že politici mají jednoduchý způsob, jak udržet kulturu pod svou kontrolou. „Chod každé kulturní instituce je vázán na politickou garnituru, která je u moci. Mohlo by to ohrozit spolupráci se zřizovatelem nebo politickým vedením, které nám schvaluje granty, dotace nebo určuje nějaké vedoucí pracovníky do čela kulturní instituce,“ vysvětlil.

Ještě otevřenější byli zástupci některých kulturních institucí, když řediteli divadla RePublika Janu Julínkovi vysvětlovali, proč náhle o jejich představení nemají zájem. „Tady šlapou po mrtvolách. Kdyby se tady něco takového hrálo, tak jsou schopni udělat velké peklo,“ zaznělo z jednoho města pod vládou Babišova hnutí. Odjinud zaznělo také jasné „ne“ s odůvodněním: „Nebudeme mít zájem, protože paní ředitelka je v hnutí ANO.“

Spolumajitel pražského Rock Café Michael Pánek se obavám ředitelů kulturních domů z místních politiků nediví. Zásadní podle něj je, že je radnice zřizovatelem kulturního zařízení a financuje je, což je pro ředitele rozhodující.

„Jestliže má pocit, že představiteli města se nebude líbit, že uvede takové představení, tak ho samozřejmě odmítne. Vlastní autocenzurou se rozhodne, že neuvede takové představení, protože by to mohlo znamenat, že by ho třeba někdo pokáral a pak mu dal míň dotací,“ míní.

Autor knihy Boss Babiš Jaroslav Kmenta se ale z přijetí hry jeho dílem inspirované zhrozil. „Je to takový střední článek lidí, kteří rozhodují třeba na městech nebo na úřadech. Ukazuje se, že začínají mít strach. Začínají mít strach něco dělat. Je to o to více zarážející, že je to jenom kultura. Je to o tom, aby umožnili lidem někam přijít, aby se mohli zasmát,“ poukázal.